[afgezegd] Bananenschillen op School

Marald Mens
Wil ik zien! Verwijder van wil-ik-zien-lijst

Marald Mens komt helaas niet wegens ziekte.  Hij wordt door Kristel Vanhoyweghen vervangen. 

In deze sessie neem ik als neuropsycholoog het publiek mee in kennis over wetenschappelijk bekende biases (cognitieve illusies). Bij een bias menen we dat we goed denken of op onze intuïtie kunnen bouwen, maar maken we een mentale misser. Zonder dat we dit in de gaten hebben. Vandaar ook de titel ‘Bananenschillen op school’. Voor een onderwijsprofessional zijn biases een bedreiging voor de expertise. Voorbeelden van bekende biases zijn het halo-effect, de gelijkenisheuristiek of de kennisvloek.
In deze sessie laat ik zien hoe het kan dat we onbewust mentaal uitglijden, bespreek ik enkele belangrijke biases en leg ik uit hoe je het risico op mentaal uitglijden kunt verkleinen.

Deze sessie bouwt voort op mijn boek Bananenschillen op School (Uitgeverij Pica). Zie de heldere recensie door Martin Bootsma (https://meesterlezer.wordpress.com/2020/04/25/cognitieve-illusies/). Wetenschappelijke onderbouwing is o.a. Nobelprijswinnaar Kahneman, Suzanne Weusten en Chabris & Simons

Maak een account aan en bewaar je eigen tijdschema op al je devices.

Preview

Neuropsycholoog
eigen bedrijf Mens op School

Over Marald Mens

Marald Mens (1973) begon als neuropsycholoog in de zorg, maar ging al na een jaar zijn hart achterna: hij zegde zijn baan op om de Pabo-opleiding te gaan doen. Na jaren met veel plezier voor de klas te hebben gestaan en ib’er te zijn geweest, ging Marald brein en onderwijs met elkaar combineren. Hij werkte als docent Neuropsychologie op de Fontys Hogeschool en later als schoolbegeleider bij de CED-Groep. Daar schreef hij als hoofdauteur het boek Breinsleutels. Momenteel is Marald redactielid van Tijdschrift Intern Begeleiders en geeft hij vanuit zijn eigen onderwijsbureau ‘Mens op School’ trainingen en lezingen door het hele land.
Ga naar de bovenkant