Bewust voor de klas

Lucelle Comvalius
Patrice Van Zimmeren

Omschrijving

Veel leerkrachten komen in hun werk situaties tegen die hun professionaliteit (negatief) beïnvloeden en ervoor zorgen dat ze vanuit ego handelen. Wij noemen dat Ego-Professionaliteit. Je handelen lijkt professioneel, maar wordt feitelijk gestuurd door je ego. Je reageert dan niet vanuit wie je werkelijk bent of vanuit je beroepshouding, maar je maakt de situatie op de een of andere manier persoonlijk. Qua gedrag ben je bezig met controle en vermijding. Dit is uitermate vermoeiend en geeft stress.
Zolang ons ego (bewust of onbewust) een woordje meespreekt in ons handelen, lopen we meer risico op onevenwichtig functioneren met als ziekte, langdurig uitval of zelfs het beroep verlaten als eindresultaat. Ben jij je bewust van jouw ego en hoe bewust sta jij voor de klas?

Downloads

Docent citizenship, civics en diversity
Windesheim

Lucelle Comvalius (LVHJ 2019), is als docente verbonden aan het TeachersCollege, een innovatieve lerarenopleiding aan Windesheim waar zij de vakken citizenship, civics en diversity doceert en onderzoek doet naar diversiteit en inclusie op de werkvloer. Hiervoor was zij bijna 25 jaar docente geschiedenis en maatschappijleer op het vmbo en burgerschap aan het mbo waarbij zij gamification inzette om de motivatie te vergroten. Met haar onderzoek naar de motivationele aspecten van gamification, dat aan deze manier van werken ten grondslag lag, won zij in 2015 de Gelderse Onderwijsprijs. Naast haar werk voor de klas is zij ambassadeur van Leraar24 en Baan van het leven en is zij bestuurslid bij Bekijk het!

psychologe
Bureau Van Zimmeren

Ik heb door 4 verschillende opleidingsdisciplines (hulpverlening, een academische studie, een counselingopleiding en een therapeutenopleiding) een brede basis waarmee ik al ruim 20 jaar mensen met allerhande hulpvragen begeleid. Centraal hierin staat bij mij het gedrag van iemand: wat doe je? Waarom doe je dat? Zou je het anders moeten/kunnen doen? Zo ja, hoe dan?
Sinds 2013 run ik succesvol samen met mijn broer Bureau Van Zimmeren, waarin we hoofzakelijk mensen uit het onderwijs ondersteunen in het zoeken, herstellen, vasthouden, vergroten van (persoonlijke) balans. Door alle ervaringen uit de spreekkamer is de module Ego-Professionaliteit ontstaan.

Ga naar de bovenkant