Herstel de basis! Basisvaardigheden rekenen in het vo

Peter Langerak
Dinette Vredeveld

Omschrijving

Duizenden basisscholen bereiken niet het noodzakelijke rekenniveau bij hun leerlingen. Deze leerlingen stromen met een te laag startniveau het voortgezet onderwijs in. Veel leerlingen worstelen vervolgens met de vakken waarin gerekend wordt. Als leerlingen al niet geknakt en gekneusd waren, worden ze het wel.

Worstel je als docent ook met het lage rekenniveau van je leerlingen? Heb jullie inzicht in het rekenniveau van eersteklassers? Wat kan je eraan doen? Het Nederlands Mathematisch Instituut heeft meer dan 450 schoolprojecten uitgevoerd, ook in het voortgezet onderwijs. Vo-scholen kunnen de basis herstellen met expliciet en duidelijk rekenonderwijs. Onderzoek naar de schoolprojecten heeft ertoe geleid dat de methode Foutloos Rekenen is doorontwikkeld als compacte vo-methode voor eersteklassers (of remediërend voor hogere leerjaren). De lesinhoud en didactiek zijn anders dan wat leerlingen op de basisschool gewend zijn: altijd werkende rekenprocedures en mastery learning.

Podcast

hoofd research & development
Nederlands Mathematisch Instituut en Vrije Universiteit Amsterdam

Peter Langerak is hoofd research & development bij het Nederlands Mathematisch Instituut. Hij is verantwoordelijk voor de samenwerkingsprojecten met scholen en de ontwikkeling van methodes.
Naast zijn werk bij het Nederlands Mathematisch Instituut is Peter als buitenpromovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij onderzoek doet naar reken-wiskundeonderwijs.

Peter studeerde Onderwijspedagogiek (Vrije Universiteit), bedrijfskunde (MBA Nyenrode Universiteit) en rondde eerder de lerarenopleiding af (Marnix Academie, pabo). Hij werkte eerder onder meer als lerarenopleider, curriculumontwikkelaar, onderwijsadviseur, projectmanager en interim manager in het (hoger) onderwijs.

Rekenspecialist
Nederlands Mathematisch Instituut

Dinette Vredeveld is rekenspecialist en als docent Foutloos Rekenen verbonden aan het Nederlands Mathematisch Instituut. Ze werkt mee aan de ontwikkeling van methode: “Basisvaardigheden rekenen in het vo”. Daarnaast werkt(e) ze als rekencoördinator, remedial teacher en rekendocent in het voortgezet onderwijs en mbo.
Dinette heeft de Master rekenwiskunde en dyscalculie afgerond. Eerder rondde ze onder andere de lerarenopleiding scheikunde af.

Ga naar de bovenkant