Hoe moeilijk is het proefwerk? En hoe bepaal je dat?

Paul Ket

Omschrijving

Als docent wiskunde wil ik graag weten wat mijn leerlingen van de lessen geleerd hebben. Daarom neem ik regelmatig proefwerken af. Omdat ik meer wil kunnen zeggen dan “het proefwerk is slecht gemaakt”, noteer ik per item de toegekende punten en bekijk de statistieken die hiermee mogelijk zijn (p-waarden, item-test correlatie, betrouwbaarheid). Dit geeft mij echter een onvoldoende beeld over het proefwerk als geheel.
Deze presentatie onderzoekt een eenvoudige manier om iets over de toets als geheel te zeggen. Door het registreren van de scores per toetsitem en een regressielijn door de puntenwolk die dat oplevert, kan vastgesteld worden of de behaalde scores onder, op, of boven een zelfgekozen norm liggen. Vervolgens zal ik bespreken of deze aanpak het gewenste resultaat oplevert.

Downloads

Docent vo
Leidsche Rijn College

Paul Ket is docent wiskunde met voorliefde voor ICT in en buiten de klas. Na zijn loopbaan in de universitaire wereld als onderwijskundig onderzoeker, heeft hij de overstap gemaakt naar het vo. Daar werkzaam geweest als docent, locatieleider en nu weer docent.

Ga naar de bovenkant