Recent wetenschappelijk onderzoek als context

Tim van Dulmen

Omschrijving

Zoals in de literatuur beschreven, kan recent wetenschappelijk onderzoek een motiverende context voor leerlingen zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat leerlingen een beter beeld van wetenschap en wetenschappelijk onderzoek krijgen.

In het kader van mijn promotieonderzoek, heb ik lesmateriaal ontwikkeld waarin een recent-wetenschappelijke context wordt gebruikt om leerlingen concepten te leren. Dit lesmateriaal is opgebouwd volgens het 5E-model (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate). Inmiddels wordt het door zo’n 25 docenten in het hele land gebruikt. Hierbij heb ik onderzocht wat de leerlingen én de docenten hiervan leerden.

In deze sessie vertel ik over een aantal bevindingen van mijn onderzoek en laat ik je kennismaken met één van de onderzoeksmethoden, die je ook binnen je eigen sectie direct zou kunnen gebruiken.

Downloads

docent en vakdidactisch onderzoeker
Veluwse Onderwijsgroep

Tim van Dulmen studeerde moleculaire levenswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voltooide daarna de universitaire lerarenopleiding scheikunde aan diezelfde universiteit. Sinds 2010 is hij docent scheikunde, NLT en wetenschapsoriëntatie op het Gymnasium Apeldoorn. In februari 2018 startte hij met een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente (in deeltijd) naar het gebruiken van recent wetenschappelijk onderzoek als context in het scheikunde-onderwijs.

Ga naar de bovenkant