Telefoons de school uit: maar hoe?

Erik Ex

Omschrijving

Steeds meer scholen in het vo kiezen ervoor om telefoonvrij te gaat. Sommige scholen alleen in de klas, maar ook een groeiend aantal scholen staan telefoons in het schoolgebouw niet meer toe. In deze sessie vertelt Erik Ex hoe dit proces gaat op zijn eigen school (het Cygnus Gymnasium) en andere scholen die deze stap maken.

In deze sessie zal Erik toelichten welke didactische en pedagogische overwegingen er zijn om als school telefoonvrij te gaan en hoe onderzoek dat ondersteunt. Hij zal ook tips meegeven voor de organisatie van een telefoonvrije school en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Podcast

Leraar voortgezet onderwijs / Leraar van het jaar ’22/’23 / Onderwijscolumnist Trouw
Cygnus Gymnasium Amsterdam

Erik Ex (1987) is leraar geschiedenis aan het Cygnus Gymnasium. Daarnaast schrijft hij columns over onderwijs in Dagblad Trouw en werd in 2022 uitgeroepen tot leraar van het jaar. In het jaar 2017-2018 ging Erik met zijn broer Luuk op wereldreis en bezocht scholen van Finland tot Singapore. Voor de Volkskrant maakte hij de serie Wereldlessen. Sindsdien heeft hij veel om en naast het onderwijs gedaan zoals podcasts opgenomen, presentaties gegeven, cursussen verzorgd voor jonge leraren en heel veel lessen gegeven aan heel veel leerlingen. Erik denkt graag na over hoe het onderwijs beter kan.

Ga naar de bovenkant