Toetsbeleid: goed toetsen, meer leren

Sergej Visser

Omschrijving

Toetsing is een hot item. We geven in Nederland veel cijfers. De toetsdruk is vaak hoog. Tegelijk gaan veel leerlingen alleen aan de slag voor een cijfertoets en leren ze daardoor te weinig. Met het terugbrengen van het aantal cijfers is dat niet verholpen. En hoe hou je dan zicht op waar je leerlingen staan? Hoe neem je de juiste besluiten t.a.v. bevordering, determinatie en advies? En hoe zorg je dat toetsing leidt tot meer en beter leren?

Goed toetsen begint met goed toetsbeleid, vanuit een stevige visie op leren en toetsen. In deze sessie zetten we de contouren uit voor een toetsbeleidsplan voor jouw school. We denken na over waarom we willen toetsen en op welke manieren we dat het beste kunnen doen. Ook bekijken we de toetssituatie op jouw school – hoe goed zijn de toetsen die je gebruikt, bijvoorbeeld – en welke volgende stap daarbij past. Want goed toetsbeleid zorgt voor betere toetsing, zodat leerlingen meer, beter en duurzamer kunnen leren.

Downloads

Senior trainer/adviseur
Bureau ICE

Sergej Visser is senior trainer en adviseur bij Bureau ICE. Daarvoor gaf hij twintig jaar Engels en CKV aan mavo-, havo- en vwo-klassen op een middelbare school in Soest. Samen met collega’s bouwde hij daar een compleet nieuw bovenbouwcurriculum voor Engels, waarin het trainen en beheersen van de verschillende vaardigheden centraal stond.

De afgelopen zes jaar helpt Sergej dagelijks docenten, op allerlei scholen in heel Nederland. Dan gaat het bijvoorbeeld over formatief handelen in elke les, maar ook over het maken van goede toetsen en opdrachten. Als trainer en adviseur-van-buitenaf ziet hij regelmatig hoe je een onderwijsvernieuwing kunt laten slagen – en ook hoe je dit het beste kunt laten mislukken.

De vierde druk van zijn boek Formatief Evalueren in Elke Les verscheen in het najaar van 2023.

Ga naar de bovenkant