Categorieën
Mijn Tijdschema

Verrijk de geschiedenisles met minifiguren

Daniël Ponsen

Vraag aan voormalig leerlingen waarom zij geschiedenis leuk vonden en het antwoord is steevast: “Omdat de leerkracht zulke goede verhalen kon vertellen.”
Nu is het verhaal uiteraard niet het doel van de les, maar het stimuleert wel betrokkenheid. Een goed verhaal verdient een pakkende introductie die verwondering oproept, en daar komen de minifiguren aan bod.Ervaring en literatuur leert dat LEGO® ook in de bovenbouw van het primair onderwijs nog steeds razend populair speelgoed is én van meerwaarde kan zijn in de klas. Mijn afstudeeronderzoek op de PABO ging hierover: “LEGO als interventiemiddel in groep 8 bij sprake van leerachterstanden binnen het domein meetkunde.”
De Canon van Nederland geeft duidelijk aan dat de canon “Geen einddoel, maar een startpunt” is. Echter, dat minimum lijkt tegenwoordig het maximum geworden. Daar ligt de verantwoordelijkheid en ruimte voor de leerkracht. Geschiedenisinminifiguren.nl kan daar een enorme bijdrage aan leveren.

Preview

Leerkracht primair onderwijs / Voorzitter sectorbestuur AOb
Stichting Panta Rhei / Algemene Onderwijsbond

Daniel Ponsen is al meer dan 15 jaar leerkracht in het primair onderwijs. Daarnaast is hij ook werkzaam bij de Algemene Onderwijsbond.
Ongeveer 10 jaar geleden begon hij met het namaken van historische figuren met LEGO® onderdelen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot het project van geschiedenisinminifiguren.nl. Op deze website worden leerlingen door middel van meer dan 100 minifiguren meegenomen op een reis door de wereldgeschiedenis. Elk figuur heeft een eigen pagina met rijke teksten, veel informatie en betekenisvolle afbeeldingen.
De website wordt tegenwoordig gemiddeld 6000 keer per maand bezocht door zowel leerlingen als leerkrachten voor onder andere de geschiedenisles, thematisch onderwijs of werkstukken.

Ga naar de bovenkant