Welbevinden van leerlingen en leraren

Jacqueline Boerefijn

Omschrijving

In september 2022 kwam naar buiten dat er sprake is van een forse verslechtering van de mentale gezondheid van meisjes, en van afname van welbevinden bij meisjes en jongens.

Investeer eerst in sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen. Dat was in juni 2022 de boodschap van de onafhankelijke begeleidingscommissie van het Nationaal Programma Onderwijs.

Maar HOE kun je dit doen zonder vooraf diagnoses te stellen of je hele lesprogramma om te gooien?

Jacqueline Boerefijn heeft zich verdiept in de biologie en psychologie van welbevinden.
Ze heeft uit eigen en wereldwijd onderzoek informatie verzameld waar elke leraar in zijn of haar reguliere lessen iets mee kan om het welbevinden van leerlingen te bevorderen.

Geen enkele aanpak biedt gegarandeerd succes, maar een gereedschapskistje met verschillende instrumenten is voor elke leraar interessant. Het welbevinden van de leraar zelf is een belangrijke basis.

Preview

Docent vo
Positief Onderwijs

Jacqueline Boerefijn is biologiedocent en master toegepaste positieve psychologie. Ze is initiatiefnemer van ‘Lessen in geluk’ en ‘Positief onderwijs’ en auteur van onder meer ‘Opvoeden tot geluk, help je tiener puberen‘ en ‘Gelukkig voor de klas, ga voor meer werkplezier en betere leerprestaties‘. Ze is redacteur bij het Tijdschrift Positieve Psychologie. Als docent biologie was het vanaf het begin haar persoonlijke missie om leerlingen te helpen zich ontwikkelen richting een gezond en gelukkig leven, met een diploma als bonus, maar nooit andersom. Nu helpt ze ouders en docenten om toepassingen uit de positieve psychologie te gebruiken in opvoeding, onderwijs en werk.

Ga naar de bovenkant