Onderwijskundig adviseur/docententrainer
Universiteit Utrecht

Claudy Oomen

Claudy Oomen is gepromoveerd in de cognitieve psychologie en werkt bij de UU (Onderwijsadvies & Training) als onderwijskundige en docententrainer. Ze is bij de AOS-HUM (academische opleidingsscholen) betrokken als begeleider van docentonderzoek. Claudy’s expertises zijn onder andere praktijkgericht onderzoek en onderwijsvernieuwing, toetsing en feedback, differentiatie, activerende didactiek en data-geïnformeerd werken.

Expertise: voorgezet onderwijs, praktijkgericht onderzoek, toetsing en feedback, activeren en differentiëren

Sessiearchief

,

,

Omschrijving

De sessie start met een korte toelichting van Claudy Oomen, onderzoeksbegeleider bij de AOS-HUM, over de samenwerking tussen scholen, universiteit (UU) en hogescholen (HU en HKU). Daarna laten we zien hoe we er samen voor zorgen dat onderwijsvernieuwingen zoals formatief handelen, waarvan we uit onderzoek weten dat dit effectief is, ook echt ‘landen’ in de schoolpraktijk.
De scholen geven vervolgens een inkijkje in hoe zij dat – op verschillende manieren – voor elkaar hebben gekregen. Docenten van het Cals College (Robin Ariëns, Michaël Metzemakers) hebben een docententraining opgezet, waarin zij docenten enthousiast en heel hands-on kennis hebben laten maken met de principes en tools van het formatief handelen. Het Lek en Linge College (Mieke Kers) heeft good practices uit de school en tips en tools bij elkaar gebracht in een ‘glossy magazine’.

,

,

Omschrijving

Binnen de Graduate School of Teaching van de UU voeren studenten van de educatieve masterprogramma’s mvt een vakdidactisch ontwerponderzoek uit, waarin zij een vakspecifiek leerprobleem systematisch onderzoeken. Daarbij leren zij om vanuit hun vakinhoudelijke en vakdidactische kennis een bijdrage te leveren aan het innoveren van het curriculum van hun schoolvak en de relatie tussen theorie en praktijk te verwoorden en te motiveren.
Om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen, moeten studenten en stagebegeleiders in gesprek gaan, om als het ware in een co-creatie-aanpak de elkaar versterkende waarde(n) van theorie en praktijk te ervaren. Coöperatief werken zij aan het opbouwen van vakdidactische en vakinhoudelijke kennis en verbreden zij deze door de uitwisseling over ervaringen en het koppelen van ervaringen aan een kader van theoretische uitgangspunten.
Om succesvol gesprekken te voeren hebben studenten (en stagebegeleiders) handvatten nodig, die we zullen presenteren.

Downloads

Ga naar de bovenkant