Hogeschooldocent & onderzoeker
Hogeschool Utrecht

Daan van Riet

Daan leidt het onderzoek Democratisering van kritisch denken en is verbonden aan de Hogeschool Utrecht als lerarenopleider en onderzoeker. Hij verzorgt onderwijs over (onderwijs)ethiek, denkvaardigheden en burgerschapsvorming. Zijn onderzoek richt zich op de epistemische macht en -autoriteit van docenten in relatie tot de democratie. O.a. in de context van het analyseren van klimaatvraagstukken in relatie tot de identiteitsontwikkeling van leraren (in opleiding).
Tot 2021 werkte hij voor ROC Midden Nederland als hoofd van het Expertisecentrum Kritisch Denken en hier deed hij ervaring op in het begeleiden van onderwijsteams in het ontwerpen van onderwijsmateriaal en het ontwikkelen van effect

Expertise: Onderwijsfilosofie, kritisch denken, burgerschapsvorming, onderwijs & democratie

Sessiearchief

,

Omschrijving

Hoe maak je toetstaken om zicht te krijgen op vakoverstijgende vaardigheden van je studenten in levensechte situaties? Waar moet je in de analyse van antwoorden op letten om studenten verder te kunnen helpen in hun ontwikkeling en je onderwijs hierop aan te passen?

In deze sessie laten we zien hoe je, met de werkwijze van bewijsgericht ontwerpen en de cyclus van formatieve evaluatie, docenten hiermee verder kan helpen. We gebruiken hiervoor ter illustratie concrete voorbeelden, materialen en resultaten uit ons praktijkgericht onderzoek van de werkplaats ‘Democratisering van kritisch denken’.

Deze sessie is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met formatief evalueren in het onderwijs: bijvoorbeeld als (beginnend) docent leer je meer over zelf goede toetsen maken, als schoolleider of lerarenopleider leer je hoe je docenten/studenten verder kunt professionaliseren in formatief handelen.

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant