leerkracht po en taal/leesspecialist
Innovo

Linda Vaessen

Linda Vaessen is met veel plezier werkzaam als leerkracht en Master SEN taal-/leesspecialist op basisschool Hulsberg in Zuid-Limburg. Ze heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder verdiept in de didactiek achter haar eigen passie, lezen. Aanvankelijk eerst in technisch lezen, maar later ook in begrijpend lezen gecombineerd met woordenschatontwikkeling. Doordat Linda in 2018 een subsidie kreeg van het Lerarenontwikkelfonds (LOF), kreeg ze tijd en middelen om de aanpak ‘Door lezen de wereld ontmoeten’ te ontwikkelen en uit te rollen. Inmiddels begeleidt ze zeven Zuid-Limburgse scholen bij de invoering van deze evidence-informed aanpak.

Expertise: Leesspecialist

Sessiearchief

Omschrijving

Er is een kentering gaande op het gebied van begrijpend leesonderwijs (Hacquebord, 2017). Volgens van Oosten (2016) is Nederland het enige Europese land waar begrijpend lezen een apart vak is. Het leren toepassen van de leesstrategieën is lesdoel geworden. Het gevolg is dat onze leerlingen lezen saai en niet leuk vinden. Ook de resultaten van PISA-2018 liegen er niet om. Er is werk aan de winkel!
De aanpak ‘Door lezen de wereld ontmoeten’ is een antwoord hierop. In deze praktische presentatie inspireer ik u om het onderwijs in leesbegrip om te denken. Ik licht de op onderzoek gebaseerde aanpak toe, leg uit hoe u kinderen kunt leren denken over alles wat ze horen, zien en lezen m.b.v. de denkvaardigheden uit de taxonomie van Bloom en overtuig ik u van het belang van modelleren door de leerkracht als expertlezer waardoor kinderen ‘de leeskunst kunnen afluisteren’. De inhoud is morgen toepasbaar in uw les.

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant