Lector, onderzoeker, directeur
HvA, UvA, Kenniscentrum Ongelijkheid

Louise Elffers

Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de HvA, onderzoeker bij de programmagroep Onderwijswetenschappen aan de UvA en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid. Haar onderzoek is gericht op de inrichting van het Nederlandse onderwijs en de invloed van die inrichting op het verloop van schoolloopbanen van leerlingen met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Het vraagstuk van kansengelijkheid heeft hierbij haar bijzondere belangstelling. Eerder schreef zij het veelgeprezen boek De Bijlesgeneratie. In het voorjaar van 2021 komt haar volgende boek uit, over kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs: Onderwijs maakt het verschil.

Expertise: kansengelijkheid, diversiteit

Sessiearchief

Omschrijving

Kansengelijkheid in het onderwijs: het lijkt een breed gedeeld ideaal. Maar wat bedoelen we er precies mee? En hoe staat het ervoor in het Nederlandse onderwijs?

Louise Elffers laat zien hoe achter het gedeelde streven naar kansengelijkheid uiteenlopende, soms zelfs tegengestelde opvattingen schuilgaan. Ze schept orde in de conceptuele chaos en neemt vervolgens het Nederlandse onderwijs de maat. Hoe (on)gelijk zijn de kansen hier? En wat moet er gebeuren om het ideaal van kansengelijkheid in de praktijk te brengen?

In deze sessie neemt Louise u mee in een nieuwe kijk op het vraagstuk van kansengelijkheid in het onderwijs, en gaat met u in gesprek over tien concrete manieren waarop we de kansengelijkheid in het onderwijs kunnen bevorderen.

Preview

Ga naar de bovenkant