Onderwijsadviseur
Uitgeverij Pica

Marcel Schmeier

Marcel Schmeier is specialist didactisch handelen en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas: ‘Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.’ Marcel is auteur van de boeken EDI 2.0, Effectief rekenonderwijs op de basisschool en Bordwerk.

Expertise: Didactiek

Sessiearchief

Omschrijving

Neem plaats in de schoolbankjes en ervaar hoe een les volgens het EDI-model eruitziet. In deze sessie neem je als leerling deel aan een les en neemt de trainer de rol aan van leraar. Op deze wijze ervaar je zelf de kracht van de lesfasen en technieken van het EDI-lesmodel. De les wordt regelmatig stilgelegd, zodat je aantekeningen kunt maken voor je eigen lespraktijk en de trainer de gebruikte technieken kan toelichten. Petjes af, telefoons uit en kauwgom in de vuilnisbak.

Preview

Omschrijving

In deze sessie staat de kern van ons vak centraal: hoe geef je goed les? U maakt kennis met de kracht van Expliciete Directe Instructie en leert hoe u kraakheldere instructie geeft en leerlingen actief betrekt bij uw lessen. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) omschrijft EDI als een effectieve interventie en een meta-analyse van wetenschapper Jean Stockard toont dat directe instructie een krachtig lesmodel is. Bovenal is EDI een aanpak die wordt gedragen door de werkvloer: meer dan 60.000 leerkrachten kochten inmiddels het boek. In deze sessie wordt de theorie vertaald naar praktische tips en technieken voor de dagelijkse lespraktijk.

Omschrijving

Instructie wint aan kracht als u hierbij op het bord schrijft. Het maakt niet uit of dit nu een krijtbord, een whiteboard of een smartboard is. Via het bord deelt u kennis met de leerlingen door middel van teksten, plaatjes, animaties en video’s.
Maar hoe gebruikt u het bord optimaal? In deze workshop maakt u kennis met ‘slow teaching’ waarbij bordwerk zorgvuldig wordt opgebouwd en geordend, leerlingen aantekeningen maken en de leerstof stapsgewijs en grondig wordt onderwezen én geleerd.

Ga naar de bovenkant