Docent, lerarenopleider en onderzoeker
Universiteit van Amsterdam en Gooise Scholen Federatie

Thomas Klijnstra

Thomas Klijnstra is docent maatschappijleer aan het Adriaan Roland Holst College. Daarnaast is hij als vakdidacticus maatschappijleer werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en doet hij onderzoek naar het redeneren van leerlingen over maatschappelijke vraagstukken.

Expertise: Maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, burgerschap, redeneren, docentprofessionalisering

Sessiearchief

Omschrijving

Binnen de GSF willen we meer (laagdrempelige) uitwisselingen gaan stimuleren tussen vaksecties van verschillende scholen. Deze bijeenkomst biedt een eerste laagdrempelige mogelijkheid om met collega’s van het schoolvak Maatschappijleer ideeën en ervaringen uit te wisselen. Tijdens deze startbijeenkomst inventariseren we welke behoeftes er zijn voor verdere samenwerking en ondersteuning, zowel organisatorisch als inhoudelijk. Denk aan het delen van concrete materialen zoals werkvormen, PTA’s en toetsen of het delen van inzichten over eventuele vakvernieuwingen of recente inzichten uit vakdidactisch onderzoek. We kijken ernaar uit om tijdens ResearchEd de eerste stap te zetten in verdere samenwerking en uitwisselingen tussen docenten Maatschappijleer, maatschappijwetenschappen en burgerschap.

Omschrijving

Het schoolvak maatschappijwetenschappen helpt leerlingen structuren en ontwikkelingen in de samenleving begrijpen en actuele maatschappelijke problemen (zoals groeiende ongelijkheid) analyseren en nadenken en discussiëren over mogelijke oplossingen. Maar welke vaardigheden komen daarbij kijken? En hoe kun je die complexe vaardigheden aan leerlingen aanleren? Welke uitdagingen komen leerlingen tegen bij het redeneren over maatschappelijke vraagstukken en hoe bereiken zij een hoger niveau van redeneren? In deze presentatie worden de belangrijke uitkomsten van een driejarig NRO-onderzoek gepresenteerd. De opbrengsten zijn niet alleen relevant voor de vakken maatschappijleer en maatschappijwetenschappen , maar ook zeer bruikbaar voor andere schoolvakken en het geeft handvatten voor het vormgeven van burgerschapsonderwijs.

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant