Anton Horeweg

Leerkracht, gedragsspecialist (M SEN)

Evenement

  MATERIALEN

  Video: De traumasensitieve school

  Den Bosch 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  De traumasensitieve school

  In Amerika ontstond, door nieuwe wetenschappelijke kennis over trauma en de gevolgen, in 2005 de beweging Trauma-Sensitive Schools. In Nederland en België is er een voorzichtig begin gemaakt met deze manier van kijken naar gedrag. Er is steeds meer belangstelling voor kennis over lesgeven aan getraumatiseerde kinderen.

  Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren wijst uit dat getraumatiseerde kinderen veel vaker in onze scholen rondlopen dan we eerder dachten. Die bevindingen nopen ons tot reflectie op wat op dit ogenblik doen in onze scholen.

  Deze presentatie gaat over ACE’s en trauma. We bekijken wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van het kinderbrein en wat de gevolgen van getraumatiseerd zijn in de klas kunnen betekenen: stil en teruggetrokken, angstig gedrag, maar ook chaotisch, druk en boos gedrag. Ook het leren wordt beinvloed. Straffen en belonen lijken niet te werken. Leer kijken door een ‘traumabril.’

  BIO

  Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN) en vijfendertig jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van diverse onderwijsboeken, waaronder: Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs en gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs.
  Beide boeken zijn verplicht bij een groot aantal opleidingen. Na Wat stuitert daar door je klas? kwam in 2018 De traumasensitieve school uit. Anton is auteur van de website www.gedragsproblemenindeklas.nl. Hij heeft zitting in Expertteams Project Leer-Kracht: (NCOJ) en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KC-KJP), is lid van de AcademischeWerkplaats voor ADHD en druk gedrag, is trainer en methodiekontwikkelaar voor het NCOJ en veelgevraagd spreker

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.