Project omschrijving

Esther Stol

Leerkracht & leescoördinator onderbouw, RKBS Drie Koningen De Meern

Evenement

Nederland 2022
Huidige sessie
Sessie archief
bio

MATERIALEN

Nog geen materialen beschikbaar.

SESSIE

  • za. 18 juni 2022

  • Corlaer College, Nijkerk

De strijd van de Leesknokploeg

1 op de 6 mensen van 16 jaar of ouder in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. De Leesknokploeg vindt dit onacceptabel en trekt ten strijde met (zachtaardige) boekpromotie. In deze sessie laten Naomi, Esther, Lusanne, Coen, Walter en Martin zien hoe je als lezende leerkracht het goede voorbeeld geeft in het po en vo.

Hoe doe je dat in de klas? Hoe zet je leesbevordering en boekpromotie in? En, wat levert het op als je in de klas uitdagende teksten en goede jeugdliteratuur gebruikt? Maar we kijken ook verder. De Leesknokploeg kan het namelijk niet alleen. Scholen, besturen, lerarenopleidingen, politiek én burgers hebben ook een taak te vervullen en de Leesknokploeg heeft daar een strijdplan voor. Op de barricaden voor boeken!!!

Deze sessie wordt gegeven door Naomi Smits, Esther Stol, Lusanne Stap, Coen Nijland, Walter Kamphuis en Martin Dogger.

SESSIE ARCHIEF

Leesbevordering in de klas: doen wat werkt. Maar wat doen wij?

Hoe vaak hoor jij niet: ‘Juf, ik houd niet van lezen.’ ‘Juf, ik vind mijn boek stom.’ ‘Juf, ik heb geen zin om te lezen.’
Hoe zorg jij er dan als professional voor om het leesplezier aan te wakkeren bij die leerlingen? Want het is er niet eentje, het is soms wel een klas vol. En wat doe je als je als leerkracht zelf niet van lezen houdt?

Tijdens onze sessie laten wij aan de hand van de theorie én de praktijk zien hoe wij in groep 4 en groep 8 de methode eruit hebben gegooid en kinderboeken als belangrijkste leermiddel inzetten in onze lessen. Ook bieden wij jou handvatten om van jouw klas een enthousiast lezende klas te maken. Om vervolgens alleen maar te horen: ‘Ah…juf mogen we nog heel even doorlezen?’

Deze sessie werd gegeven door Naomi Smits en Esther Stol.

BIO

Esther is een kleine 15 jaar leerkracht in het basisonderwijs. Na een opleiding Orthopedagogiek heeft Esther de verkorte deeltijdpabo gedaan. Na een aantal maanden in Guatemala gewerkt te hebben werd de liefde voor het onderwijs ontdekt en koos zij hier definitief voor. Haar loopbaan begon in het speciaal basisonderwijs waar zij heeft lesgegeven aan moeilijk lerende kinderen. Esther werkt parttime als leerkracht groep 4 en is leescoördinator van de onderbouw. Zij heeft een passie voor boeken en van jongs af aan zit lezen in haar bloed. Esther is lid van de Leesknokploeg om iedereen aan het lezen te krijgen.