leerkracht po & leescoördinator
Stichting Wijs – RKBS Driekoningen

Naomi Smits

Na Theater-, Film- en Televisiewetenschap en Kunstbeleid & Management te hebben gestudeerd en werkzaam te zijn geweest bij de televisie heeft Naomi bewust voor de deeltijdpabo gekozen. Sinds tien jaar staat ze voor de klas, eerst fulltime nu parttime vanwege de combinatie van een eigen tekstbureau en haar gezin. Naomi is columnist voor vakblad JSW; een groot deel van haar columns voor Trouw en Juf & Meester is gebundeld in ‘Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ Voor ons mooie en complexe vak schreef ze de (h)eerlijke onderwijsboeken ‘Juf Naomi klapt uit de school’ en ‘Wie niet leest is gek’. Naomi is naast leerkracht van groep 8, leescoördinator van de bovenbouw en co-founder van de Leesknokploeg.

Expertise: primair onderwijs

Sessiearchief

Omschrijving

Wat doe je in hemelsnaam voor de klas als je niet van lezen houdt? Realiseren leerkrachten dat zij de verantwoordelijkheid hebben om van leerlingen lezers te maken?
Een lezende leerkracht maakt het verschil. En dat biedt hoop in deze tijden van dalende leesvaardigheid.
LEZEN IS NAMELIJK HET ALLERBELANGRIJKSTE VAK DAT ER IS!

Van voorlezen tot samen lezen, van een doorgaande lijn tot de pabo: in mijn sessie laat ik zien wat een lezende leerkracht kan betekenen voor een klas en hoe makkelijk het is om een lezende leerkracht te worden.

Downloads

,

,

Omschrijving

1 op de 6 mensen van 16 jaar of ouder in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. De Leesknokploeg vindt dit onacceptabel en trekt ten strijde met (zachtaardige) boekpromotie. In deze sessie laten Naomi, Lusanne, Coen, Walter en Martin zien hoe je als lezende leerkracht het goede voorbeeld geeft in het po en vo.

Hoe doe je dat in de klas? Hoe zet je leesbevordering en boekpromotie in? En, wat levert het op als je in de klas uitdagende teksten en goede jeugdliteratuur gebruikt? Maar we kijken ook verder. De Leesknokploeg kan het namelijk niet alleen. Scholen, besturen, lerarenopleidingen, politiek én burgers hebben ook een taak te vervullen en de Leesknokploeg heeft daar een strijdplan voor. Op de barricaden voor boeken!!!

Deze sessie wordt gegeven door Naomi SmitsLusanne StapCoen NijlandWalter Kamphuis en Martin Dogger.
Esther Stol was afwezig bij deze sessie.

Downloads

Preview

,

Omschrijving

Hoe vaak hoor jij niet: ‘Juf, ik houd niet van lezen.’ ‘Juf, ik vind mijn boek stom.’ ‘Juf, ik heb geen zin om te lezen.’
Hoe zorg jij er dan als professional voor om het leesplezier aan te wakkeren bij die leerlingen? Want het is er niet eentje, het is soms wel een klas vol. En wat doe je als je als leerkracht zelf niet van lezen houdt?

Tijdens onze sessie laten wij aan de hand van de theorie én de praktijk zien hoe wij in groep 4 en groep 8 de methode eruit hebben gegooid en kinderboeken als belangrijkste leermiddel inzetten in onze lessen. Ook bieden wij jou handvatten om van jouw klas een enthousiast lezende klas te maken. Om vervolgens alleen maar te horen: ‘Ah…juf mogen we nog heel even doorlezen?’

Deze sessie werd gegeven door Naomi Smits en Esther Stol.

Podcast

Ga naar de bovenkant