Leesbevordering in de klas: doen wat werkt. Maar wat doen wij?

Esther Stol
Naomi Smits

Omschrijving

Hoe vaak hoor jij niet: ‘Juf, ik houd niet van lezen.’ ‘Juf, ik vind mijn boek stom.’ ‘Juf, ik heb geen zin om te lezen.’
Hoe zorg jij er dan als professional voor om het leesplezier aan te wakkeren bij die leerlingen? Want het is er niet eentje, het is soms wel een klas vol. En wat doe je als je als leerkracht zelf niet van lezen houdt?

Tijdens onze sessie laten wij aan de hand van de theorie én de praktijk zien hoe wij in groep 4 en groep 8 de methode eruit hebben gegooid en kinderboeken als belangrijkste leermiddel inzetten in onze lessen. Ook bieden wij jou handvatten om van jouw klas een enthousiast lezende klas te maken. Om vervolgens alleen maar te horen: ‘Ah…juf mogen we nog heel even doorlezen?’

Deze sessie werd gegeven door Naomi Smits en Esther Stol.

Podcast

leerkracht po & leescoördinator
RKBS Driekoningen

Na afronden studie orthopedagogiek ben ik gestart in het sbo en daarnaast de deeltijdpabo afgerond. Ik sta nu 14 jaar voor de klas en ik vind het heerlijk om marktjes af te struinen en in boekwinkels te speuren naar goede kinderboeken. Verder lees ik zelf graag (voor) en ben ik druk met mijn gezin.

leerkracht po & leescoördinator
Stichting Wijs – RKBS Driekoningen

Na Theater-, Film- en Televisiewetenschap en Kunstbeleid & Management te hebben gestudeerd en werkzaam te zijn geweest bij de televisie heeft Naomi bewust voor de deeltijdpabo gekozen. Sinds tien jaar staat ze voor de klas, eerst fulltime nu parttime vanwege de combinatie van een eigen tekstbureau en haar gezin. Naomi is columnist voor vakblad JSW; een groot deel van haar columns voor Trouw en Juf & Meester is gebundeld in ‘Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ Voor ons mooie en complexe vak schreef ze de (h)eerlijke onderwijsboeken ‘Juf Naomi klapt uit de school’ en ‘Wie niet leest is gek’. Naomi is naast leerkracht van groep 8, leescoördinator van de bovenbouw en co-founder van de Leesknokploeg.

Ga naar de bovenkant