Linda Vaessen

Leerkracht po en taal/leesspecialist, Innovo

Evenement

  MATERIALEN

  Video: Door lezen de wereld ontmoeten

  Heerlen 2020

  Downloads

  PowerPoint-presentatie Linda Vaessen rED Heerlen 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Door lezen de wereld ontmoeten

  Er is een kentering gaande op het gebied van begrijpend leesonderwijs (Hacquebord, 2017). Volgens van Oosten (2016) is Nederland het enige Europese land waar begrijpend lezen een apart vak is. Het leren toepassen van de leesstrategieën is lesdoel geworden. Het gevolg is dat onze leerlingen lezen saai en niet leuk vinden. Ook de resultaten van PISA-2018 liegen er niet om. Er is werk aan de winkel!
  De aanpak ‘Door lezen de wereld ontmoeten’ is een antwoord hierop. In deze praktische presentatie inspireer ik u om het onderwijs in leesbegrip om te denken. Ik licht de op onderzoek gebaseerde aanpak toe, leg uit hoe u kinderen kunt leren denken over alles wat ze horen, zien en lezen m.b.v. de denkvaardigheden uit de taxonomie van Bloom en overtuig ik u van het belang van modelleren door de leerkracht als expertlezer waardoor kinderen ‘de leeskunst kunnen afluisteren’. De inhoud is morgen toepasbaar in uw les.

  BIO

  Linda Vaessen is met veel plezier werkzaam als leerkracht en Master SEN taal-/leesspecialist op basisschool Hulsberg in Zuid-Limburg. Ze heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder verdiept in de didactiek achter haar eigen passie, lezen. Aanvankelijk eerst in technisch lezen, maar later ook in begrijpend lezen gecombineerd met woordenschatontwikkeling.
  Doordat Linda in 2018 een subsidie kreeg van het Lerarenontwikkelfonds (LOF), kreeg ze tijd en middelen om de aanpak ‘Door lezen de wereld ontmoeten’ te ontwikkelen en uit te rollen. Inmiddels begeleidt ze zeven Zuid-Limburgse scholen bij de invoering van deze evidence-informed aanpak.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.