Sharon Unsworth

Universitair hoofddocent, Radboud Universiteit

Evenement

MATERIALEN

2022

Presentatie bij sessie “Hoe krijg je meer grip op verschillen in taalontwikkeling onder meertalige kinderen? Met de Q-BEx-vragenlijst!”:

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIE ARCHIEF

Hoe krijg je meer grip op verschillen in taalontwikkeling onder meertalige kinderen? Met de Q-BEx vragenlijst!

Meertalige gezinnen komen voor in alle soorten en maten. Dit betekent dat er veel verschillen zijn in hoeveel ze hun verschillende talen horen en gebruiken. Dit kan gevolgen hebben voor hun Nederlandse taalontwikkeling. Om hier goed rekening mee te kunnen houden, is het belangrijk dat je als leerkracht weet hoe de taalachtergrond van de meertalige kinderen in je klas eruitzien. Om hier beter grip op te krijgen heeft het Q-BEx project (https://www.q-bex.org) een handige vragenlijst ontwikkeld om verschillen in taalaanbod en -gebruik op een toegankelijke en systematische manier in kaart te brengen. Deze online tool wordt vertaald naar verschillende talen (bijv. Arabisch, Pools) en is geïnformeerd door onderzoek en praktijk. De vragenlijst wordt ingevuld door de ouders of leerlingen zelf. In deze interactieve presentatie maak je kennis met deze tool, kun je zelf daarmee aan de slag, en kun je ons ook laten weten wat je ervan vindt.

Deze sessie wordt gegeven door Marieke van den Akker en Sharon Unsworth.

BIO

Sharon Unsworth is taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit, Nijmegen, waar zij onderzoek doet naar de taalontwikkeling van meertalige kinderen. Haar recent onderzoek behandelt thema’s zoals welke factoren bijdragen aan een succesvolle meertalige opvoeding, zoals de type en hoeveelheid taalaanbod, en hoe de twee talen van een meertalig kind elkaar kunnen beïnvloeden. Ze is betrokken bij verschillende initiatieven om wetenschappelijke inzichten toegankelijker te maken voor het grote publiek waaronder het kindertalenfestival Kletskoppen, en de podcast Kletsheads (www.kletsheadspodcast.nl). Zij is ook zelf moeder van twee meertalige kinderen.