"Je doet het niet goed!"

Arjan van der Meij
Per-Ivar Kloen

Omschrijving

“Je doet het niet goed!” Als je alle mensen rondom het onderwijs moet geloven, doe je het echt altijd verkeerd. Meer van dat, minder van dit of andersom. Ondertussen moet jij elke dag je lessen geven, wordt er van je verwacht dat je leerlingen in grote getale overgaan en een zo hoog mogelijk diploma halen en tegelijkertijd wil de directie van je school de ouders en de inspectie tevreden houden.
Hoe houd je nu staande in dit krachtenveld? Hoe zorg je dat je overeind blijft? Wat doe je wel en vooral, wat doe je niet? Hoe zorg je ervoor dat dit “eeuwige schuldgevoel” je niet teveel aangrijpt?
We zullen in onze sessie gereedschappen aanreiken waarmee je dit probleem aan kunt pakken. Hoe je omgaat met “bewezen effectieve methodes” die in jouw les niet effectief blijken. En welke plaats kennis van en enthousiasme over je eigen oorspronkelijke vak hebben (spoiler: een belangrijke).

Downloads

Coördinator Expertscholen
Programma Ontwikkelkracht, Ministerie OCW

Arjan van der Meij startte na zijn studie natuurkunde in 1995 als docent natuurkunde op De Populier in Den Haag en heeft tot 2023 met veel plezier lesgegeven in de bovenbouw van mavo, havo en vwo. Daarnaast heeft hij zich ingespannen om het bètaonderwijs in Nederland beter te maken en was een van de pioniers van het maakonderwijs in Nederland. Hij was lang de voorzitter van de adviesraad van Stichting Leerkracht en zat de jury voor van Leraren Ontwikkelfonds. In 2021 was hij Natuurkundeleraar van het Jaar. Sinds maart 2023 leidt hij de pijler Expertscholen binnen het Groeifondsprogramma Ontwikkelkracht.

Docent vo
de Populier in Den Haag

Per-Ivar Kloen geeft les op de Populier in Den Haag. Hij verzorgt daar lessen in de vakken biologie, science, informatica en NLT. Daarnaast organiseert hij een naschools project: de FABklas. Een ruimte waar leerlingen gebruik kunnen maken van moderne gereedschappen zoals een lasersnijder om te maken wat ze willen. Zijn lessen lopen van klassiek (biologie en informatica) naar projectmatig (science en NLT) tot informeel (FABklas). In 2014 werd hij gekozen tot Onderwijspionier van het Jaar.
Twijfel speelt een belangrijke rol in de benadering van onderwijs. Om een voorbeeld te geven, is dit wel een goede biografie?

Ga naar de bovenkant