Categorieën
Mijn Tijdschema

Tekstbegrip en een goede instructie: hoe dan?!

Marita Eskes
,
Willemijn Sas

Leerlingen in Nederland hebben steeds meer moeite om een complexe tekst te doorgronden. Ondertussen worden teksten steeds gefragmenteerder en komen leerlingen nauwelijks in aanraking met kwalitatief goede en kennisrijke teksten. Bovendien is begrijpend lezen op veel scholen nog steeds een ‘vak apart’. Door met leerlingen weer betere teksten te lezen over een thema waar langdurig aan wordt gewerkt, verwerven leerlingen meer kennis én wordt kennis beter onthouden. Lezen en kennis verwerven gaan hand in hand! Maar hoe zorg je dan voor een goede instructie binnen de lessen tekstbegrip bij de teksten die je met je collega’s zorgvuldig hebt geselecteerd?

In deze workshop leer je hoe je instructie opbouwt binnen een les tekstbegrip. Je leert eerst kijken naar het overkoepelende geheel: wat wil je dat leerlingen leren, onthouden, kunnen beschrijven of uitleggen? Dat noemen we een situation-model. Vanuit daar geef je de instructie vorm. Een workshop vol praktische handvatten. Wees welkom!

Preview

Onderwijsadviseur, auteur en spreker
Oprichter Gewoongoedlesgeven.nl

Marita Eskes is onderwijsadviseur, auteur en spreker. Hiervoor heeft zij gewerkt als leraar, leescoördinator en remedial teacher in het basisonderwijs. Marita weet scholen op inspirerende wijze te begeleiden naar nóg beter leesonderwijs, waarbij ze vakinhoudelijke kennis koppelt aan didactische kennis: deze zaken gaan hand in hand. Hierbij vertaalt ze wetenschappelijke inzichten naar het handelen op de werkvloer.

Zij schreef zowel ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn‘ (2020) als ‘Begrijpend lezen in een doorlopende lijn‘ (2023). Haar motto: leerlingen aan het lezen krijgen en werken aan gelijke kansen in het onderwijs!

Leraar po
Zelfstandige en SAAM*

Willemijn is ruim 22 jaar leraar en heeft ervaring in het regulier én het speciaal onderwijs. Het vak van leraar is prachtig, maar het verhaal over het onderwijs vaak zo negatief. Daarom deelt Willemijn haar kennis, ervaring, lol en liefde voor het mooiste vak van de wereld ook buiten haar klaslokaal.

“Als leraar maak je verschil. Dat is wat ik zo mooi vind aan ons vak. Als leraar is het mijn opdracht om mijn leerlingen goed te leren rekenen, lezen, schrijven en moet ik zorgen dat zij voldoende kennis van de wereld om zich heen hebben om die een beetje te snappen, te waarderen en zich ertoe te verhouden. Ik sta voor steengoed, doordacht, rijk en warm onderwijs vanuit daadwerkelijk hoge verwachtingen en vertrouwen. We moeten onze leerlingen zoveel mogelijk mee geven om zich staande te houden in deze enorm complexe maatschappij.


Willemijn neemt je graag mee naar haar klas en vertelt hoe zij dat doet en vooral… wat dat doet met haar leerlingen!

Ga naar de bovenkant