Als de dood voor de dood

Joyce Vermeulen
Lucelle Comvalius

Omschrijving

Bij de warme overdracht valt je oog op het dossier van die ene leerling. Niet vanwege de scheiding, dyslexie of autisme. Deze leerling staat op het punt een van zijn belangrijkste personen in zijn leven te verliezen: zijn moeder is ongeneeslijk ziek .. en wat dan? Wat kan ik als docent doen? Wat wordt er van mij verwacht? Hoe kan ik deze leerling genoeg tijd en aandacht geven, terwijl er ook nog genoeg andere leerlingen in de klas zitten met ieder zo hun eigen extra ondersteuningsbehoeften? Afscheid nemen als gevolg van de dood hoort bij het leven en overkomt helaas ook veel jonge leerlingen en toch is daar nog te weinig aandacht voor en heeft nog niet elke school een specialist op dit gebied waardoor de leerkracht er vaak alleen voor staat.

In deze workshop nemen we jullie mee in het toegepaste onderzoek van Joyce Vermeulen naar rouwbegeleiding en delen wij welke helende rol jij kunt hebben als leerkracht.

Downloads

Student Teachers College
Windesheim

Joyce Vermeulen is 20 jaar en studerend aan Teachers College op Hogeschool Windesheim. Haar interesse ligt vooral bij het welzijn van de leerlingen. Sinds vorig jaar kwam ze door een gebeurtenis in haar klas erachter dat ze veel belang hecht aan een onderzoek naar rouwverwerking omdat hiervoor in de colleges maar ook op de werkvloer nog te weinig aandacht voor is terwijl leerlingen hier toch veel mee te maken krijgen.

Docent citizenship, civics en diversity
Windesheim

Lucelle Comvalius (LVHJ 2019), is als docente verbonden aan het TeachersCollege, een innovatieve lerarenopleiding aan Windesheim waar zij de vakken citizenship, civics en diversity doceert en onderzoek doet naar diversiteit en inclusie op de werkvloer. Hiervoor was zij bijna 25 jaar docente geschiedenis en maatschappijleer op het vmbo en burgerschap aan het mbo waarbij zij gamification inzette om de motivatie te vergroten. Met haar onderzoek naar de motivationele aspecten van gamification, dat aan deze manier van werken ten grondslag lag, won zij in 2015 de Gelderse Onderwijsprijs. Naast haar werk voor de klas is zij ambassadeur van Leraar24 en Baan van het leven en is zij bestuurslid bij Bekijk het!

Ga naar de bovenkant