De Groepscode

René van Engelen

Omschrijving

Leren gebeurt vooral in groepen. Mijn laatste boek over groepsdynamiek dateert uit 2014 (Grip op de groep, 3e druk). In mijn nieuwe boek (2023, De groepscode, voorwoord Kees van Overveld) staan nieuwe inzichten gebaseerd op onderzoek uit binnen- en buitenland. Deze heb ik aan de hand van praktijkonderzoek vertaald naar de onderwijspraktijk. Twee voorbeelden van nieuwe inzichten:

  • Het groepsontwikkelmodel van Bruce Tuckman (Forming, Storming,…), dat ik zelf ook gebruikt heb, was bedoeld voor onderzoeksdoeleinden en is niet of weinig zichtbaar in de (onderwijs)praktijk. Het zes fasemodel van Jan Remmerswaal is bruikbaarder (met o.a. de Voorfase).
  • De negatieve groep staat niet tegenover de positieve groep. Het is een groep die zich niet goed ontwikkeld heeft. Het is een groep met een ontwikkelingsstoornis.

In de presentatie zet ik de nieuwe inzichten voor de beroepspraktijk op een rijtje.

Integraal Schoolleider
Librijn

Gestart in het onderwijs als docent economische vakken in het mbo en hbo. Later overgestapt naar het basisonderwijs. Gewerkt als docent aan lerarenopleidingen. Auteur van diverse boeken. Vanuit René van Engelen Educatie: groepsinterventies, begeleidingstrajecten, coaching, spreker en trainer in binnen- en buitenland. Vanaf 2013 schoolleider. Nu schoolleider van drie Freinetscholen in Delft en Rijswijk.

Bibliografie:

Ga naar de bovenkant