De rol van de leerkracht én de schoolleider in een aantrekkelijke werkomgeving

Maike Douglas
Paul Baan

Omschrijving

In deze sessie gaan Maike Douglas-Westland (schrijfster De gelukkige leraar) en Paul Baan (oprichter Klassewerkplek) dieper in op de vraag waarom leerkrachten op de ene school wél willen blijven werken en op de andere niet.

Paul onderbouwt de kenmerken van een aantrekkelijke werkomgeving met inzichten uit het Klassewerkplek-onderzoek. Het onderzoek geeft een goed beeld van de staat van het werkgeverschap op scholen, en genereert aandacht voor de positieve uitschieters. Wat maakt dat op die scholen leerlingen overgaan, en leerkrachten blijven zitten?

Maike vertelt over wat leerkrachten zélf kunnen doen, aan de hand van haar vele gesprekken met collega’s en eigen ervaringen. Ze laat haar zoektocht zien in autonomie pakken, gesprekspartner worden op school door op een goede manier je boodschap over te brengen en collega’s hierin meekrijgen. Maike deelt de manier waarop je zelf je werkdruk kunt verlagen en goed voor jezelf en je vak kunt zorgen.

Downloads

Preview

Oprichter Klassewerkplek
Klassewerkplek

Als oud-bestuurder in het bedrijfsleven en ex-zijinstromer in het basisonderwijs heeft Paul goed werkgeverschap vanuit verschillende invalshoeken kunnen bestuderen. Met Klassewerkplek onderzoekt hij nu het werkgeluk van leerkrachten en ondersteunt scholen in het ontwikkelen van hun rol als werkgever. Het doel is om het lerarenlek te dichten, en inmiddels zijn er ook voldoende bewijzen dat ook de onderwijskwaliteit gebaat is bij onderwijsprofessionals die in hun volle kracht staan.

Ga naar de bovenkant