Foutloos Rekenen is geen hogere wiskunde

Sezgin Cihangir
Peter Langerak

Omschrijving

Foutloos Rekenen is geen hogere wiskunde. Door veel oefenen met rekenrecepten die altijd werken, leren alle leerlingen vlot en foutloos rekenen.
Welke rekenvaardigheden moeten kinderen leren op de basisschool? Wat moeten ze kunnen en hoe kunnen ze dat het beste leren?
In deze sessie geven we inzicht in de systematische opbouw van Foutloos Rekenen.
De lesinhoud die de interne structuur van rekenen volgt, wordt systematisch aangeboden en geoefend.
Foutloos Rekenen is ontwikkeld door wiskundigen van het Nederlands Mathematisch Instituut. De cursus Foutloos Rekenen bestaat sinds 2012. Al meer dan 12.000 leerlingen hebben de cursus met succes gevolgd. Na 9 jaar ervaring is de vierde vernieuwde versie ontwikkeld.
Foutloos Rekenen wordt ook op basisscholen verzorgd. In samenwerkingstrajecten werken rekendocenten samen met leerkrachten. Leerkrachten kunnen daarna zelfstandig verder met Foutloos Rekenen.

Preview

Directeur
Nederlands Mathematisch Instituut

Sezgin Cihangir is directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI). De expertise van het NMI richt zich met name op de kwaliteit van het taal- en rekenonderwijs. Voor het primaire onderwijs ontwikkelde het NMI de cursussen Foutloos Rekenen en Grip op Tekst.

Naast zijn werkzaamheden bij het NMI, zoekt Sezgin op gezette tijden het publieke debat op, om het collectieve bewustzijn met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs te vergroten. Sezgin Cihangir is lid van Team Red het Onderwijs dat de ontwikkelingen in het onderwijs kritisch volgt.

Sezgin is in 2002 afgestudeerd in de Sociale Psychologie (Vrije Universiteit) en gepromoveerd in 2008 in de Sociale en Organisatie Psychologie in Leiden.

hoofd research & development
Nederlands Mathematisch Instituut en Vrije Universiteit Amsterdam

Peter Langerak is hoofd research & development bij het Nederlands Mathematisch Instituut. Hij is verantwoordelijk voor de samenwerkingsprojecten met scholen en de ontwikkeling van methodes.
Naast zijn werk bij het Nederlands Mathematisch Instituut is Peter als buitenpromovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij onderzoek doet naar reken-wiskundeonderwijs.

Peter studeerde Onderwijspedagogiek (Vrije Universiteit), bedrijfskunde (MBA Nyenrode Universiteit) en rondde eerder de lerarenopleiding af (Marnix Academie, pabo). Hij werkte eerder onder meer als lerarenopleider, curriculumontwikkelaar, onderwijsadviseur, projectmanager en interim manager in het (hoger) onderwijs.

Ga naar de bovenkant