Het Nederlands Kennis Curriculum: kennisrijke kansen voor alle leerlingen

Daniël Muijs
Alex Koks
Erika Matijsen

Omschrijving

De laatste decennia heeft onderwijsverbetering zich sterk gericht op de klaspraktijk. Dit is natuurlijk heel belangrijk, maar daarbij wordt soms vergeten dat ook wat er onderwezen wordt cruciaal is. Hirsch (2016) heeft daarbij gewezen op het belang van kennis in een curriculum om gelijke kansen te bieden aan alle leerlingen. Deze nadruk op kennis komt ook overeen met wat we weten uit onderzoek over hoe we leren (Willingham, 2021).

Omdat er echter nog geen kenniscurriculum bestaat in Nederland, hebben vier stichtingen (Flores, Opmaat Groep, Primo Schiedam, RK Basisscholen VDMH) en Academica University of Applied Sciences het initiatief genomen zelf een kennisrijk curriculum te ontwerpen voor groep 1 tot 8.

In deze sessie presenteert Daniel Muijs (Academica) de theoretische basis voor een kenniscurriculum. Alex Koks (Academica) zal inhoud en structuur van het NKC introduceren. Erika Matijsen (Opmaat Groep) zal ingaan op de implementatie in de praktijk en resultaten uit de pilots.

Downloads

Preview

Head of School
Queen’s University Belfast

Daniel was Dean van de School of Education and Society bij Academica University of Applied Sciences, en gastprofessor aan de University of Southampton en het Excel centrum van de Thomas more Hogeschool. Hij is een expert in school- en leraareffectiviteit en heeft hierover een reeks boeken en artikels geschreven. In zijn vorige baan bij de Engelse onderwijsinspectie was hij o.a. verantwoordelijk voor een onderzoeksprogramma over curriculum, en mede verantwoordelijk voor het ontwerpen van het inspectiekader rond curriculum.
Momenteel is hij Head of School van Queen’s University in Belfast.

Een deel van zijn bibliografie:

Curriculumontwikkelaar
Academica University of Applied Sciences

Alex Koks is projectleider van het Nederlands Kennis Curriculum en manager Blended Research & Development bij de School of Education and Society bij Academica University of Applied Sciences. Hij is tevens onderwijsontwikkelaar en geeft lezingen en trainingen over leerpsychologie en kenniscurriculum ontwikkeling.

basisschooldirecteur & Onderwijskundig teamleider
Stichting INITIA / Opmaat Groep

Erika Matijsen is reeds 15 jaar in het onderwijs actief. Haar passie en professionaliteit voor het vakgebied zet ze in door voor de klas te staan, in het managementteam van een HPO-school te werken en ze is een van de co-schrijvers van het Nederlands Kennis Curriculum.

Ga naar de bovenkant