basisschooldirecteur & Onderwijskundig teamleider
Stichting INITIA / Opmaat Groep

Erika Matijsen

Erika Matijsen is reeds 15 jaar in het onderwijs actief. Haar passie en professionaliteit voor het vakgebied zet ze in door voor de klas te staan, in het managementteam van een HPO-school te werken en ze is een van de co-schrijvers van het Nederlands Kennis Curriculum.

Expertise: Leerkracht & Onderwijskundig Teamleider

Sessiearchief

,

,

Omschrijving

De laatste decennia heeft onderwijsverbetering zich sterk gericht op de klaspraktijk. Dit is natuurlijk heel belangrijk, maar daarbij wordt soms vergeten dat ook wat er onderwezen wordt cruciaal is. Hirsch (2016) heeft daarbij gewezen op het belang van kennis in een curriculum om gelijke kansen te bieden aan alle leerlingen. Deze nadruk op kennis komt ook overeen met wat we weten uit onderzoek over hoe we leren (Willingham, 2021).

Omdat er echter nog geen kenniscurriculum bestaat in Nederland, hebben vier stichtingen (Flores, Opmaat Groep, Primo Schiedam, RK Basisscholen VDMH) en Academica University of Applied Sciences het initiatief genomen zelf een kennisrijk curriculum te ontwerpen voor groep 1 tot 8.

In deze sessie presenteert Daniel Muijs (Academica) de theoretische basis voor een kenniscurriculum. Alex Koks (Academica) zal inhoud en structuur van het NKC introduceren. Erika Matijsen (Opmaat Groep) zal ingaan op de implementatie in de praktijk en resultaten uit de pilots.

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant