Hoe brengen we schoolteams in positie om zélf het onderwijs te verbeteren?

Jasper Rijpma
Michèl de Vries

Omschrijving

Dit schooljaar gaat het programma Ontwikkelkracht van start, dat vanuit het Nationale Groeifonds gefinancierd wordt met een subsidie van 330 miljoen euro. Het grootste deel van die middelen is bestemd voor leraren en schoolleiders, om aan de slag te gaan met onderwijsverbetering. Michèl de Vries en Jasper Rijpma zijn een traject aan het ontwerpen waarmee scholen die meedoen aan dit programma ondersteund worden met tijd, kennis en kunde. We leggen ons voorlopige ontwerp voor aan de groep en vragen de aanwezigen om kwaliteit toe te voegen. We zijn vooral benieuwd naar ‘research-informed’ instrumenten die leraren en schoolleiders van deelnemende scholen in staat stellen om onderwijsverbetering vorm te geven op een manier die past bij de specifieke context van hun school.

Downloads

Docent
Hyperion Lyceum Amsterdam

Jasper Rijpma (1984) is leraar geschiedenis en ‘grote denkers’ aan het Hyperion Lyceum en JSG Maimonides in Amsterdam. In 2014 werd hij verkozen tot leraar van het jaar. In 2016 werd hij genomineerd voor de Global Teacher Prize. Als onderwijsambassadeur zet Jasper zich in voor het versterken van de beroepsgroep leraren. Jasper was een van de initiatiefnemers achter het plan Ontwikkelkracht.

Senior adviseur onderwijs en jeugd
Kennisland, AOb

Ontwikkeling en vernieuwing vanuit de praktijk vormen een rode draad in het werk en ervaring van Michèl. Het zwaartepunt van vernieuwing hoort volgens Michèl bij leraren, lerarenopleiders en medewerkers van organisaties in de jeugdsector te liggen. Daar ligt volgens hem de sleutel tot verandering. Als leraar leerde Michèl het LerarenOntwikkelFonds (LOF) kennen. Een antwoord op ‘top-down’ vernieuwingen in het onderwijs destijds. Het programma maakte leraren eigenaar van vernieuwing op school en van hun eigen leerproces. Kennisland is als ‘founding father’ betrokken geweest bij LOF. Eens een pionier, altijd een pionier: momenteel werkt Michèl als adviseur onderwijs bij Kennisland.

Ga naar de bovenkant