"Je doet het niet goed!"

Arjan van der Meij
Per-Ivar Kloen

Omschrijving

“Je doet het niet goed!” Als je alle mensen rondom het onderwijs moet geloven, doe je het echt altijd verkeerd. Meer van dat, minder van dit of andersom. Ondertussen moet jij elke dag je lessen geven, wordt er van je verwacht dat je leerlingen in grote getale overgaan en een zo hoog mogelijk diploma halen en tegelijkertijd wil de directie van je school de ouders en de inspectie tevreden houden.
Hoe houd je nu staande in dit krachtenveld? Hoe zorg je dat je overeind blijft? Wat doe je wel en vooral, wat doe je niet? Hoe zorg je ervoor dat dit “eeuwige schuldgevoel” je niet teveel aangrijpt?
We zullen in onze sessie gereedschappen aanreiken waarmee je dit probleem aan kunt pakken. Hoe je omgaat met “bewezen effectieve methodes” die in jouw les niet effectief blijken. En welke plaats kennis van en enthousiasme over je eigen oorspronkelijke vak hebben (spoiler: een belangrijke).

Downloads

Coördinator Expertscholen
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Na 28 jaar natuurkunde te hebben gegeven op de Populier in Den Haag, heb ik ik in maart van dit jaar de overstap gemaakt naar het ministerie om het Expertprogramma te gaan opbouwen. Ik mis het lesgeven elk dag maar denk dat een programma als Ontwikkelkracht te belangrijk is om aan mensen van buiten de klas over te laten.

Docent vo
de Populier in Den Haag

Per-Ivar Kloen geeft les op de Populier in Den Haag. Hij verzorgt daar lessen in de vakken biologie, science, informatica en NLT. Daarnaast organiseert hij een naschools project: de FABklas. Een ruimte waar leerlingen gebruik kunnen maken van moderne gereedschappen zoals een lasersnijder om te maken wat ze willen. Zijn lessen lopen van klassiek (biologie en informatica) naar projectmatig (science en NLT) tot informeel (FABklas). In 2014 werd hij gekozen tot Onderwijspionier van het Jaar.
Twijfel speelt een belangrijke rol in de benadering van onderwijs. Om een voorbeeld te geven, is dit wel een goede biografie?

Ga naar de bovenkant