Leren programmeren door te leren lezen

Felienne Hermans

Omschrijving

Leren programmeren is een ‘hot topic’ in Nederland, zowel in het po als in het vo en op universiteiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste leren programmeren? De heersende didactiek is op veel plaatsen erg exploratief. Als kinderen lekker aan de slag gaan met programmeren, dan leren ze het vanzelf toch? Ons onderzoek laat zien dat dat ook voor programmeren niet geldt.

Wat is dan wel een goede aanpak? Een van de manieren die wij aan de universiteit van Leiden hebben onderzocht is het toepassen van didactiek die in (tweede) taalonderwijs heel gebruikelijk is: het oefenen van het verklanken van programmeercodes, net als we dat bij talen doen. Ons eerste onderzoek toont aan dat dit goed werkt. In deze sessie licht Felienne dit onderzoek en de implicaties ervan toe.

Wetenschapper, leraar en lerarenopleider
VU Amsterdam, Lyceum Kralingen

Ik doe onderzoek naar hoe mensen het beste kunnen leren programmeren. Daarvoor heb ik onder andere de programmeertaal  gemaakt, waarmee beginners makkelijker kunnen leren programmeren. Ik heb ook het Engelstalige boek The Programmer’s Brain geschreven.
In 2021 heb ik de De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek gewonnen.

Ga naar de bovenkant