Leren studeren: een schoolbrede aanpak

John Kuijpers
Tine Hoof

Omschrijving

Hoe kan je als school inzetten op effectief studeren en de (meta)cognitieve strategieën van je leerlingen en studenten versterken? Hoe kan je als vakdocent effectieve leerstrategieën aanleren? Waarom is het zo belangrijk dat dat vakgebonden gebeurt? Waar kan je dan tijdens generieke uren studievaardigheden op inzetten? De twee boekjes Studeren met succes bieden inzichten en inspiratie om deze vragen te beantwoorden, aangevuld met concrete voorbeelden.
Het boekje voor studenten vertaalt de wetenschap van het studeren op een toegankelijke manier voor studenten die meer willen weten over hoe hun brein werkt en hoe ze effectieve leerstrategieën kunnen inzetten. De bijhorende handleiding, Leer studenten studeren met succes, biedt leraren en docenten inspiratie om deze effectieve (meta)cognitieve strategieën aan te leren en te laten inoefenen.

Downloads

Preview

Opleidingsmanager
Vavo Vista Collega, Maastricht

John studeerde in 1982 af aan de Pedagogische Academie in Sittard. Hij gaf heel wat jaren les in de avo-vakken in het voortgezet onderwijs en schoolde zich bij zowel in de economische wetenschap als in de pedagogiek. Na een aantal jaren praktijkervaring voor de klas op te bouwen, ging John ook aan de slag met de onderwijsorganisatie onder andere als opleidingsmanager van het vavo VISTAcollege in Maastricht. Een rode draad in al zijn werkzaamheden is steeds het op zoek zijn naar en het creëren van een effectieve leeromgeving. Via projecten zoals het praktijkgericht onderzoeksproject in samenwerking met ExCEL, zet John zich in om de link tussen wetenschap en werkvloer te blijven opzoeken om on

Trainer & onderzoeker
ExCEL (Expertisecentrum voor Effectief Leren @Thomas More-hogeschool, België)

Als trainer en (junior) onderzoeker bij ExCEL coördineert Tine professionaliserings- en onderzoeksprojecten rond effectief studeren. Ze bouwde de voorbije twaalf jaar praktijkervaring op als leerkracht talen in het voortgezet onderwijs. Ze werkte ook vijf jaar als studiebegeleider in het voortgezet onderwijs en bouwde mee het studeerbeleid uit op school. Momenteel geeft ze les in het hoger onderwijs als docent effectieve leerstrategieën bij Thomas More-hogeschool in België. Tine is mede-auteur van Studeren met succes en werkt mee aan de ontwikkeling van de bijhorende online leergang.

Ga naar de bovenkant