Categorieën
Mijn Tijdschema

Morfologisch bewustzijn als booster voor de spellingvaardigheid

Sebastián Aravena

In onze spellinginstructie werken we veel vanuit spraakklanken en klankvoeten en dat is terecht want daarmee leggen we de basis voor de spellingontwikkeling. Toch ben je er dan nog niet, want je kunt bijvoorbeeld niet horen dat er in ‘doelloos’ een tweede ‘l’ zit. ‘Doelloos’ kun je pas goed spellen wanneer je inzicht hebt in de betekenisstructuur van woorden. We noemen dat ook wel morfologisch bewustzijn. Door het morfologisch bewustzijn van jouw leerlingen te vergroten, zullen spelfouten als ‘darom’, ‘nieuwschierig’, ‘herrinneren’ en ‘ondekken’ snel verdwijnen.

In deze presentatie gaat lees- en spellingonderzoeker Sebastián Aravena in op wat wetenschappelijk onderzoek zegt over de rol van morfologisch bewustzijn bij de spellinginstructie en laat hij zien hoe je de spellingvaardigheid van jouw leerlingen een boost kunt geven door morfologisch bewustzijn een vaste plek te geven in jouw taallessen.

Directeur Inhoud en Ontwikkeling en Onderzoeker
RID Taal Rekenen

Sinds hij als ontwikkelingspsycholoog afstudeerde aan de UvA houdt Sebastián Aravena zich op allerlei manieren bezig met lezen en spellen. Zo heeft hij lange tijd kinderen begeleid met lees- en spellingmoeilijkheden, is hij gepromoveerd op onderzoek binnen dit thema en geeft hij al jaren les op pabo’s, universiteiten en bij Rino en King nascholing. In 2023 verscheen het boek “Effectief lees- en spellingonderwijs: Informatie, inspiratie en ideeën bij praktische vragen” dat hij samen met Madelon van den Boer schreef. Op dit moment werkt hij als directeur Inhoud & Ontwikkeling bij RID Taal Rekenen en is hij verbonden aan het Rudolf Berlin Center, expertisecentrum voor leerproblemen.

 

Ga naar de bovenkant