Nieuwe leerstof verwerven op een effectieve, efficiënte en succesgenererende manier

Kristel Vanhoyweghen

Omschrijving

Het vraagt heel wat didactisch inzicht en handelen om je leerlingen nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren (en te laten onthouden). Zo zal je o.a. relevante voorkennis activeren (bouwsteen 1), heldere , gestructureerde en uitdagende instructie geven (bouwsteen 2) en zorgen voor een diepe en actieve verwerking (bouwsteen 5).
Maar waarom zijn net die principes zo effectief? En hoe pak je dit concreet aan zodat je leerlingen effectief, efficiënt en met voldoening bijleren en onthouden? In deze presentatie bespreken we kort de wetenschappelijke achtergronden, en kijken hoofdzakelijk naar wat ze kunnen betekenen voor ieders klaspraktijk.

Hoofd onderwijs en training & Projectleider nieuw curriculum
Expertisecentrum voor Effectief Leren @ThomasMore

Kristel Vanhoyweghen gaf meer dan 20 jaar wiskunde in het secundair onderwijs. Na haar studies MSc Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit van Nederland ging ze aan de slag als lerarenopleider aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen. Hier doceerde ze de vakken Leren en ontwikkelen en Algemene didactiek aan toekomstige leraren secundair onderwijs en nieuwe docenten aan KdG. Ze werkte er ook als stafmedewerker op de dienst onderwijsontwikkeling. Als auteur van het boek ‘Wijze lessen’, zet ze nu graag mee haar schouders onder ExCEL, waar ze o.a. instaat voor de professionaliseringstrajecten voor leraren sec. onderwijs en hoger onderwijs.

Ga naar de bovenkant