Vakdidactische kennis: hoe ontwikkel je dat?

Eefje Smit
Hanneke Tuithof

Omschrijving

Leraren-in-opleiding moeten in korte tijd veel leren: vakinhoudelijke, pedagogische en vakdidactische kennis. En al die kennis moeten ze kunnen toepassen in de onderwijspraktijk. Dat is een flinke klus voor de vaak jonge studenten die beginnen aan het leraarschap. De uitval onder deze studenten is hoog, terwijl het lerarentekort oploopt.

Vanuit onderzoek naar de ontwikkeling van Pedagogical Content Knowledge (PCK) weten we dat het ontwikkelen van vakdidactische kennis een kwetsbaar proces is dat enkele jaren kan duren. Leraren-in-opleiding ontwikkelen PCK zowel door ervaringen en rolmodellen op de werkplek als bij cursussen op het instituut. In deze sessie gaan we naar aanleiding van ons eigen onderzoek met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van vakdidactische kennis: wat kunnen wij als lerarenopleiders en werkplekbegeleiders doen om onze studenten hierin optimaal te begeleiden? We werken toe naar een aantal concrete handvatten voor het opleiden van studenten.

Docent Onderzoeker
Hogeschool Utrecht

Eefje Smit werkt aan een promotieonderzoek naar de ontwikkeling van vakdidactische kennis van hbo-bachelor studenten aardrijkskunde.

Na haar studie fysische geografie en enkele jaren in het voortgezet onderwijs werkte Eefje sinds 2015 als lerarenopleider aardrijkskunde aan verschillende lerarenopleidingen. Ze werkt in haar onderwijs graag samen met ander bèta- en gammavakken, onder andere binnen de thema’s erfgoed en duurzaamheid. In haar onderzoek is ze geïnteresseerd in de samenwerking tussen vakken en in de ontwikkeling van vakdidactische kennis bij haar studenten.

Docent Onderzoeker
Universiteit Utrecht

Hanneke Tuithof leidt docenten op, geeft nascholing en begeleidt praktijkonderzoek van docenten (in opleiding) aan de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Zij doet zelf onderzoek naar de vakdidactische kennisontwikkeling van docenten en de rol van een nationale of regionale canon in curriculumontwikkeling.

Ga naar de bovenkant