Verbetercultuur en evidence informed werken (Ontwikkelkracht)

Jasper Rijpma
Inge de Wolf

Omschrijving

Iedere leraar wil goede lessen kunnen geven, vanuit betrokkenheid voor de leerling, vanuit ambitie en vanuit liefde voor het vak. Maar de werkdruk in het onderwijs ligt hoog en kennis over wat werkt is niet altijd direct beschikbaar. Hoe bouw je als leraar en schoolleider aan een verbetercultuur? Hoe leer je van collega’s in je school, van andere scholen en van de wetenschap? In deze presentatie hoor je wat belangrijke onderdelen zijn van het opzetten en organiseren van een verbetercultuur in je school. Ook hoor je hoe het leren tussen scholen en van de wetenschap georganiseerd kan worden. Je wordt geinspireerd met Nederlandse en buitenlandse voorbeelden die effectief blijken, cocreaties waar leraren en leerlingen beter van worden. De sessie sluit af met een oproep mee te doen met Ontwikkelkracht, een bottom-up initiatief voor professionalisering van leraren middels ontwikkelruimte, verbetercultuur en evidence informed werken.

Preview

Podcast

Leraar VO
Hyperion Lyceum Amsterdam

Jasper Rijpma (1984) geeft geschiedenis en Grote Denkers op het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Deze school is hij samen met collega’s en andere betrokkenen gestart.
Jasper is mede-initiatiefnemer van het Groeifonds projecten Ontwikkelkracht. In 2014 werd Jasper verkozen tot Leraar van het Jaar voor de sector VO. In 2017 volgde daar een nominatie op voor de Global Teacher Prize.

Hoogleraar
Universiteit Maastricht

Inge de Wolf is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, directeur van Education Lab en een van de oprichters van Ontwikkelkracht. Ze leidt het LerarenLab, waar leraren en onderzoekers werken aan kansrijke aanpakken voor het lerarentekort. En ze is werkzaam bij het NRO, waar ze werkt aan de oprichting van een landelijk Kennisinstituut voor het Onderwijs. Inge is expert in ‘evidence informed’ werken en verbindt onderwijspraktijk, onderwijsbeleid en onderwijswetenschap (Iandelijk en internationaal).

Ga naar de bovenkant