Verbetercultuur en evidence informed werken (Ontwikkelkracht)

Jasper Rijpma
Inge de Wolf

Omschrijving

Iedere leraar wil goede lessen kunnen geven, vanuit betrokkenheid voor de leerling, vanuit ambitie en vanuit liefde voor het vak. Maar de werkdruk in het onderwijs ligt hoog en kennis over wat werkt is niet altijd direct beschikbaar. Hoe bouw je als leraar en schoolleider aan een verbetercultuur? Hoe leer je van collega’s in je school, van andere scholen en van de wetenschap? In deze presentatie hoor je wat belangrijke onderdelen zijn van het opzetten en organiseren van een verbetercultuur in je school. Ook hoor je hoe het leren tussen scholen en van de wetenschap georganiseerd kan worden. Je wordt geinspireerd met Nederlandse en buitenlandse voorbeelden die effectief blijken, cocreaties waar leraren en leerlingen beter van worden. De sessie sluit af met een oproep mee te doen met Ontwikkelkracht, een bottom-up initiatief voor professionalisering van leraren middels ontwikkelruimte, verbetercultuur en evidence informed werken.

Preview

Podcast

Docent
Hyperion Lyceum Amsterdam

Jasper Rijpma (1984) is leraar geschiedenis en ‘grote denkers’ aan het Hyperion Lyceum en JSG Maimonides in Amsterdam. In 2014 werd hij verkozen tot leraar van het jaar. In 2016 werd hij genomineerd voor de Global Teacher Prize. Als onderwijsambassadeur zet Jasper zich in voor het versterken van de beroepsgroep leraren. Jasper was een van de initiatiefnemers achter het plan Ontwikkelkracht.

Hoogleraar UM & directeur Education Lab
Universiteit Maastricht

Inge de Wolf is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Ze is oprichter en directeur van Education Lab. Dit is een netwerk gericht op duurzame verbetering en innovatie van het onderwijsonderwijs. In cocreatie met leraren en wetenschappers werkt ze aan inzichten en activiteiten voor de professionalisering van (expert) leraren en schoolleiders. Zo maakt ze met haar teams toolkits en praktijkkaarten, heeft ze in Amsterdam een onderwijskennisnetwerk opgezet (ONA) en is ze een van de initiatiefnemers van Ontwikkelkracht, een nieuw programma voor een kennisinfrastructuur in het onderwijs. Daarnaast werkt Inge als onderwijsinspecteur en doet ze internationaal advieswerk voor de WereldBank en OESO. Een van de belangrijkste projecten waar Inge aan werkt is het LeraarLab, waar leraren en onderzoekers samen werken aan kansrijke aanpakken om het lerarentekort tegen te gaan.

Ga naar de bovenkant