Verhalen vertellen in de wiskundeles

Gerardo Soto y Koelemeijer

Omschrijving

Het vertellen van verhalen is een belangrijke vorm van communiceren en is, net als getalbegrip, aangeboren. Iedereen vertelt verhalen en is opgegroeid met verhalen, onze hersenen zijn zo gemaakt dat we verhalen begrijpen. Ons brein organiseert informatie beter als het wordt aangeboden in een verhaal. Door middel van verhalen geven we betekenis aan de wereld om ons heen en leren we de wereld begrijpen.

In het STEM-gebied bestaat al literatuur over wat verhalen vertellen bij kan dragen aan het onderwijs. In deze lezing bespreken we kort de bestaande literatuur en geven we beoogde ontwerpcriteria en ontwerpheuristieken voor verhalend wiskundeonderwijs. In twee vierde klassen is een interventie uitgevoerd. De resultaten zullen worden gepresenteerd. Ook zullen we kort ingaan op het vervolgonderzoek, dat dit jaar zal plaatsvinden.

docent wiskunde, auteur
stedelijk gymnasium Leiden

Gerardo Soto y Koelemeijer (1975) studeerde wiskunde en literatuurwetenschap en promoveerde in de wiskunde. Hij is momenteel docent wiskunde aan het Stedelijk Gymnasium Leiden en postdoc. Hij schrijft regelmatig in Euclides en geeft lezingen op congressen over wiskunde en onderwijs. Hij is actief als auteur, zowel fictie als non-fictie.

Bibliografie
2006 – Armelia, Nieuw Amsterdam (roman)
2013 – De Gestolen Kinderen, Nieuw Amsterdam (roman)
2015 – Wiskundigen mogen niet huilen, Amsterdam University Press (verhalen en essays)
2018 – De (max,+)-algebra en het ontwerpen van een dienstregeling voor de Nederlandse Spoorwegen, Epsilon Uitgaven (Zebra-boekje voor middelbare scholieren)
2018 – Wie is er bang voor Wiskunde?, Amsterdam University Press (verhalen en essays)
2019 – Met iedere regendruppel huilt mijn mislukte leven in de natuur, Uitgeverij Anabasis (roman)

 

TEDx-talk TU Delft: Let’s change math education | Gerardo Soto y Koelemeijer

Ga naar de bovenkant