Docent en leerjaarcoördinator
Haarlem College

Matthijn Tromp

Ik heb ruim 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt, doen ik in 2011 de overstap maakte naar het onderwijs. Daar heb ik tot op de dag van vandaag, geen spijt van gehad. Afgelopen schooljaar, in februari 2022 merkte ik dat mijn leerlingen zich anders gedroegen dan voor de 2 lockdowns. Mijn collega’s herkenden en mijn directie had nog geen plan. Derhalve heb ik onderzoek gedaan naar wat er nou aan de hand is met leerlingen. (zie link) Vervolgens ben ik samenwerking gaan zoeken en heb ik met o.a. de VO-raad een online Learn & Share-sessie georganiseerd voor zo’n 250 deelnemers. In januari voor 450 deelnemers.

Expertise: voortgezet onderwijs

Sessiearchief

Omschrijving

Samen met o.a. de VO-raad (Stefanie van Nes), de Kennis community NP Onderwijs en het NJi organiseer ik 2 online Learn & Share-sessies waar docenten en andere onderwijsprofessionals aan deelnemen. Het thema: Hoe krijgen wij de leerlingen weer “aan”? Inmiddels is 1 sessie geweest en daar deden 250 mensen aan mee. De volgende vindt plaats op 17/1/2023 en daar zullen 450 deelnemers zijn. Het onderwerp leeft erg.
We zien, de afgelopen jaren (en de 2 lockdowns hebben dit proces versneld) dat onze leerlingen hun aandacht steeds moeilijker bij de les kunnen houden. Dit gedrag leidt tot allerlei onhandige situaties; lagere cijfers, veel absentie, een verminderd mentaal welbevinden van leerlingen en een verminderde weerbaarheid.
De vraag is nu, hoe draaien we dit met zijn allen om? Deze vraag onderzoek ik en ik wil dit verhaal vertellen, met mogelijke oplossingen op het evenement van 11 maart 2023.

Downloads

Ga naar de bovenkant