Docent Duits
RGO Middelharnis

Martin Ringenaldus

Martin Ringenaldus is leraar Duits met inmiddels 18 jaar onderwijservaring. Hij probeert inzichten uit onderzoek en wetenschap te vertalen naar de lespraktijk en werkt nu aan de integratie van de MARS-EARS-aanpak in zijn lespraktijk. Recent vertaalde hij het werkboek ‘German Sentence Builders’ naar het Nederlands (Duitse Zinsstructuren) dat ontwikkeld is voor gebruik bij de MARS-EARS-aanpak van Gianfranco Conti. Daarnaast voegde hij de inhoud van de Nederlandse versie toe aan de digitale oefenomgeving van Sentence Builders. Inmiddels werkt hij aan de vertaling van ‘German Sentence Builders Primary’ dat gericht is op het primair onderwijs.

Expertise: Duits, vakdidactiek

Sessiearchief

Omschrijving

Tijdens de vorige editie van researchED liet ik zien wat onderzoek en wetenschap zegt over het effectief leren van vreemde talen. Gianfranco Conti heeft op basis van onderzoek uit de leerpsychologie en tweedetaalverwerving een zeer effectieve lexicogrammaticale aanpak ontwikkeld die gebruik maakt van ‘Extensive Processing Instruction’ (EPI). Deze aanpak draagt de afkorting MARS-EARS waarbij elke letter voor een fase van de MARS-EARS-cyclus staat. In deze sessie laat ik zien hoe MARS-EARS er in de lespraktijk uitziet en hoe dit feitelijk ook een formatieve aanpak is waarbij àlle leerlingen de vreemde taal kunnen verwerven.

Omschrijving

Als je rekening wilt houden met wat bekend is uit de leerpsychologie en uit onderzoek naar het verwerven van een tweede taal, hoe ziet effectieve didactiek er dan uit in de lespraktijk? Dr. Gianfranco Conti ontwikkelde op basis van verworven inzichten uit beide disciplines de effectieve aanpak MARS-EARS waarin u o.a. elementen van de cognitieve belastingtheorie en de effectieve leerstrategieën als spaced en retrieval practice zult herkennen. Ook zijn ‘deliberate practice’ en formatief handelen onderdeel van de aanpak. Uitgelegd wordt ook waarom het stampen van woordenlijsten en het aanleren van abstracte grammaticaregels misschien niet zo effectief zijn.

Ga naar de bovenkant