leerkracht, talentbegeleider
5e Montessorischool Amsterdam

Sonja de Jong

Toptalent. Afgestudeerd aan de Universitaire pabo van Amsterdam en werkzaam als leerkracht en leerteamcoördinator op de 5e Montessorischool in Amsterdam. Genomineerd voor de landelijke scriptieprijs van de Academische pabo’s 2017. Sonja geeft leiding aan eigen bouw, wat heeft geresulteerd in een steeds verdere implementatie van Onderzoekend en Ontwerpend leren.

Expertise: kansengelijkheid, onderwijskwaliteit, onderzoek

Sessiearchief

,

,

Omschrijving

Een hoge mate van gedeeld eigenaarschap, betekenis en dialoog in een professionele leergemeenschap versterkt de ontwikkeling van nieuwe perspectieven (Snoek et al., 2016, 2017). Op basis van dit idee is de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam (WOA) vormgegeven. In de Werkplaats werken actoren uit basisscholen en onderzoeksinstellingen samen aan praktijkgericht onderzoek. Het doel van WOA is de kloof verkleinen tussen theorie en praktijk en het door-ontwikkelen van de onderwijspraktijk d.m.v. het samenwerken aan onderzoek. Boundary crossing is essentieel in dit proces van verbinden van theorie en praktijk (Engeström, 2001; Akkerman & Bakker, 2011; Snoek et al., 2016, 2017). Boundary crossing is het proces waarin perspectieven uitgewisseld worden en samen gedeelde betekenissen geconstrueerd worden. In de beweging tussen verschillende systemen (basisschool, onderwijsbestuur, onderzoeksinstituut) spelen boundary objects een belangrijke rol. Deze objecten, zoals bijvoorbeeld instrumenten, formats, literatuur, ingezet tijdens boundary activities stimuleren interactie tussen actoren uit de verschillende systemen (Snoek et al., 2017: 3).
In deze workshop gaan we aan de hand van de werkvorm ‘vier vakken’ samen aan de slag aan de hand van de vraag: waar moeten boundary objecten en boundary activiteiten aan voldoen om eigenaarschap, dialoog en betekenis bij alle betrokken van een professionele leergemeenschap te stimuleren?

Downloads

Ga naar de bovenkant