Project omschrijving

Christian Bokhove

Associate Professor, University of Southampton

Evenement

  Huidige sessie
  Sessie archief
  bio

  MATERIALEN

  Video: Christian Bokhove: This is the new m*th! (English)

  Nederland 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Pas op voor nieuwe mythes!

  Het is heel mooi dat het onderwijs steeds meer belangstelling toont voor onderzoek (‘evidence’) zodat voorkomen wordt dat misconcepties, mythes zelfs, post kunnen vatten. Het kan echter zo zijn dat tijdens het rechtzetten van misvattingen met behulp van onderzoek, nieuwe mythes kunnen ontstaan. Gebruik een wiskundige formule, zeg dat onderzoek gebaseerd is op de meest recent inzichten op het brein of noem het toverwoord ‘cognitieve psychologie’ en klaar is Kees. Na een algemene inleiding over mythes, zal ik voorbeelden geven hoe misrepresentaties van onderwijskundig, economisch, en psychologisch onderzoek wellicht kunnen leiden tot nieuwe misconcepties. Ik eindig met vijf kenmerken van onderwijsonderzoek waarvan we ons terdege bewust moeten zijn.

  Hoe gaat het eigenlijk met het internationale reken- en wiskundeonderwijs?

  Als je politici, traditionele of sociale media moet geloven gaat het óf geweldig óf heel slecht met het internationale reken- en wiskundeonderwijs. Maar wat kunnen we er nu eigenlijk over zeggen? In deze sessie kijken we naar voorbeelden van onderwijskundige en psychologisch inzichten voor goed wiskundeonderwijs. We kijken naar het belang van een goede basis (bijvoorbeeld proportioneel redeneren met breuken) en effectieve manieren om die kennis en vaardigheden, hand in hand, bij te brengen. Ook kijken we naar internationale tests zoals PISA en TIMSS, wat die tests zeggen, maar ook met een kritische blik naar wat ze niet (kunnen) zeggen.

  Vijf zaken die je over onderwijsonderzoek moet weten

  Veel discussies over onderwijsonderzoek gaan over de kwaliteit van dergelijk onderzoek. Dit gebeurt niet altijd in de meest milde termen. Wat vaak vergeten wordt is dat veel opmerkingen nauw samenhangen met hoe je wetenschap ziet: wetenschapsfilosofie. In deze sessie behandel ik vijf kenmerken van onderwijsonderzoek die van belang zijn:

  1. Onderwijsonderzoek is moeilijk want staat midden in de complexe realiteit.
  2. De relatie tussen oorzaak en gevolg.
  3. Wetenschap is incrementeel: we bouwen samen aan inzicht.
  4. Een unieke context moet niet genegeerd worden.
  5. Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier van meten, maar hoe je meet, is van belang.

  We moeten loskomen van makkelijke generalisaties over, en kritiek op onderwijsonderzoek. Beter werken academici en docenten samen aan stap-voor-stap meer inzicht in onderwijsprocessen.

  Pas op voor nieuwe mythes!

  Het is heel mooi dat het onderwijs steeds meer belangstelling toont voor onderzoek (‘evidence’) zodat voorkomen wordt dat misconcepties, mythes zelfs, post kunnen vatten. Het kan echter zo zijn dat tijdens het rechtzetten van misvattingen met behulp van onderzoek, nieuwe mythes kunnen ontstaan. Gebruik een wiskundige formule, zeg dat onderzoek gebaseerd is op de meest recent inzichten op het brein of noem het toverwoord ‘cognitieve psychologie’ en klaar is Kees. Na een algemene inleiding over mythes, zal deze presentatie voorbeelden geven hoe misrepresentaties van onderwijskundig, economisch, en psychologisch onderzoek wellicht kunnen leiden tot nieuwe mythes.

  BIO

  Christian Bokhove was 14 jaar een wiskunde- en informaticadocent aan een VO-school in Nederland, totdat hij een aanstelling kreeg aan de Universiteit van Southampton. Hij is nu Associate Professor in Mathematics Education en doet onderzoek op het gebied van wiskundeonderwijs en onderzoeksmethoden.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.