Christian Bokhove

Associate Professor, University of Southampton

Evenement

MATERIALEN

Video: Christian Bokhove: This is the new m*th! (English)

Nederland 2020

SESSIE

SESSIE ARCHIEF

Evidence informed: waar is de bijsluiter?

De recente beweging ‘evidence-informed in het onderwijs’ heeft zijn wortels in medische wereld. Naast de expertise van de arts en de wensen van de patiënt wordt daar wetenschappelijk onderzoek gebruikt om tot een afgewogen behandeling te komen. Het evidence-informed lesgeven neemt deze wetenschappelijke benadering over voor het handelen van de docent: welke behandeling werkt? In deze sessie gaan we op zoek naar de ‘bijsluiter’ van het evidence-informed lesgeven. Wat zijn de schaduwkanten van het gebruik van deze wetenschappelijke kennis? Zijn er bijwerkingen te verwachten wanneer je een bepaalde leerstrategie inzet? Met vier voorbeelden verkennen we met jullie de vraag of een ‘bijsluiter’ nodig is. Zijn er nadelen van ‘gewoon vertellen’? Is denken dat motivatie leidt tot leren, werkelijk een ‘hoofdzonde’? We bespreken twee voorbeelden toelichten vanuit het wetenschappelijk perspectief en twee voorbeelden vanuit de praktijk. Na elk voorbeeld is er ruimte voor discussie.

Deze sessie werd gegeven door Christian Bokhove & Per-Ivar Kloen.

Pas op voor nieuwe mythes!

Het is heel mooi dat het onderwijs steeds meer belangstelling toont voor onderzoek (‘evidence’) zodat voorkomen wordt dat misconcepties, mythes zelfs, post kunnen vatten. Het kan echter zo zijn dat tijdens het rechtzetten van misvattingen met behulp van onderzoek, nieuwe mythes kunnen ontstaan. Gebruik een wiskundige formule, zeg dat onderzoek gebaseerd is op de meest recent inzichten op het brein of noem het toverwoord ‘cognitieve psychologie’ en klaar is Kees. Na een algemene inleiding over mythes, zal ik voorbeelden geven hoe misrepresentaties van onderwijskundig, economisch, en psychologisch onderzoek wellicht kunnen leiden tot nieuwe misconcepties. Ik eindig met vijf kenmerken van onderwijsonderzoek waarvan we ons terdege bewust moeten zijn.

Hoe gaat het eigenlijk met het internationale reken- en wiskundeonderwijs?

Als je politici, traditionele of sociale media moet geloven gaat het óf geweldig óf heel slecht met het internationale reken- en wiskundeonderwijs. Maar wat kunnen we er nu eigenlijk over zeggen? In deze sessie kijken we naar voorbeelden van onderwijskundige en psychologisch inzichten voor goed wiskundeonderwijs. We kijken naar het belang van een goede basis (bijvoorbeeld proportioneel redeneren met breuken) en effectieve manieren om die kennis en vaardigheden, hand in hand, bij te brengen. Ook kijken we naar internationale tests zoals PISA en TIMSS, wat die tests zeggen, maar ook met een kritische blik naar wat ze niet (kunnen) zeggen.

Vijf zaken die je over onderwijsonderzoek moet weten

Veel discussies over onderwijsonderzoek gaan over de kwaliteit van dergelijk onderzoek. Dit gebeurt niet altijd in de meest milde termen. Wat vaak vergeten wordt is dat veel opmerkingen nauw samenhangen met hoe je wetenschap ziet: wetenschapsfilosofie. In deze sessie behandel ik vijf kenmerken van onderwijsonderzoek die van belang zijn:

1. Onderwijsonderzoek is moeilijk want staat midden in de complexe realiteit.
2. De relatie tussen oorzaak en gevolg.
3. Wetenschap is incrementeel: we bouwen samen aan inzicht.
4. Een unieke context moet niet genegeerd worden.
5. Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier van meten, maar hoe je meet, is van belang.

We moeten loskomen van makkelijke generalisaties over, en kritiek op onderwijsonderzoek. Beter werken academici en docenten samen aan stap-voor-stap meer inzicht in onderwijsprocessen.

Pas op voor nieuwe mythes!

Het is heel mooi dat het onderwijs steeds meer belangstelling toont voor onderzoek (‘evidence’) zodat voorkomen wordt dat misconcepties, mythes zelfs, post kunnen vatten. Het kan echter zo zijn dat tijdens het rechtzetten van misvattingen met behulp van onderzoek, nieuwe mythes kunnen ontstaan. Gebruik een wiskundige formule, zeg dat onderzoek gebaseerd is op de meest recent inzichten op het brein of noem het toverwoord ‘cognitieve psychologie’ en klaar is Kees. Na een algemene inleiding over mythes, zal deze presentatie voorbeelden geven hoe misrepresentaties van onderwijskundig, economisch, en psychologisch onderzoek wellicht kunnen leiden tot nieuwe mythes.

BIO

Christian Bokhove is Associate Professor aan de Universiteit van Southampton, Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in wiskundeonderwijs en methodologie. Hij heeft specifieke belangstelling voor het verbeteren van onderwijsonderzoek en de manier waarop dit ontsloten kan worden naar de praktijk.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.