Jelle Jolles

Prof. Dr., Vrije Universiteit Amsterdam & Adviespraktijk NeuroPsy

Evenement

MATERIALEN

Video: Wat iedere leraar zou moeten weten van de executieve functies (en waarom)

Amsterdam 2018

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIE ARCHIEF

Boeken zijn brandstof voor het brein: 10 redenen waarom lezen belangrijk is

Goed kunnen lezen is essentieel voor het functioneren in onze samenleving. Lezen stelt je in staat om kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg, en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren. Lezen is dan ook uiterst belangrijk voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei. Boeken zijn brandstof voor het brein want de hersenen hongeren naar informatie. En lezen ontwikkelt de taalvaardigheid, én het denken en redeneren. Het geeft kennis en inzichten, ontwikkelt het zelfinzicht en leert over de ander en over mogelijke consequenties. Het geeft inzicht in normen, regels en gebruiken en ondersteunt de identiteitsontwikkeling.
Onze kennis over de neuropsychologische ontwikkeling onderbouwt wat ik hier heb gesteld. Dat bespreekt hij in zijn presentatie: mét handvatten voor het onderwijs aan kind en adolescent.

Over jongens-meisjes verschillen in het onderwijs en wat we daaraan kunnen doen

De onderwijsprestaties van jongens zijn de afgelopen jaren afgenomen in vergelijking tot die van meisjes. Dat is een reden voor grote zorg. Deze verschillen kunnen samenhangen met de ontwikkeling van neuropsychologische vaardigheden. Die verloopt bij jongens en meisjes volgens een iets ander tijdspad. Dat heeft directe betekenis voor de aanpak van jongens en meisjes in de klas, en daarover gaat het in deze presentatie. Er wordt gepleit voor een differentiële aanpak voor jongens en meisjes. Daarbij wordt gerichte aandacht gegeven aan functies die voor het leren-te-leren belangrijk zijn: nieuwsgierigheid & ondernemend-zijn, zelfinzicht & zelfregulatie, talige functies & empathie, en denkcreativiteit. Dergelijke vaardigheden hebben relatie tot de z.g. ‘executieve functies’. Stelling is dat jongens van meisjes kunnen leren en andersom. In de presentatie worden voorbeelden gegeven van wat eea kan betekenen voor de aanpak in de schoolse praktijk en op ontplooiing van jongens EN meisjes.

Wat iedere leraar zou moeten weten van de executieve functies (en waarom)

De executieve functies ontwikkelen zich over de lange periode vanaf de vroege kindertijd tot ver na het twintigste jaar. De executieve functies zorgen dat we kunnen plannen en prioriteren, dat we begrijpen ‘oh, gaat de leerstof hierover?’, dat onze leerling zijn impulsen kan remmen, en dat hij niet alleen maar gericht is op wat er in het hier-en-nu gebeurt. Bijzonder belangrijk is dat de executieve functies zich niet ‘zomaar vanzelf’ ontwikkelen, ook al hangen ze sterk samen met het functioneren van netwerken in de hersenen. Nee: het is juist de gerichte input uit de omgeving (leraar, coach, ouder, mentor) die de vaardigheid van kind en tiener ontwikkelt. Daarom is gerichte sturing en inspiratie (‘training’) van de leraar nodig. In deze presentatie komen de tien belangrijkste executieve functies aan de orde. Maar ook onze lessenseries rond ‘Leer de tiener kennen’ en ‘Breinlessen’ die wij hebben ontwikkeld en hun gebruik in de schoolse praktijk.

BIO

Jelle Jolles is neuropsycholoog en specialist op gebied van leren, ontplooiing en het brein. Hij is emeritus-hoogleraar en actief pleitbezorger voor een uitwisseling tussen wetenschap en samenleving. Jolles is bekend vanwege zijn werk in de onderwijsinnovatie en artikelen in landelijke nieuwsmedia, vaktijdschriften en internationale tijdschriften. Hij schreef de bestseller ‘Het ‘tienerbrein’ (2016) en recentelijk ‘Leer je kind kennen. Over ontplooiing, leren, denken en het brein'(2020). Hij stelt dat ook de adolescent nog ‘werk in uitvoering’ is en dat de leraar optreedt als ‘motor van de talentontwikkeling’.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.