Project omschrijving

René Kneyber

Trainer & adviseur, Toetsrevolutie

Evenement

  Huidige sessie
  Sessie archief
  bio

  MATERIALEN

  Video: Formatief handelen in de les

  Groningen 2020

  video

  Video: Huiswerk – een zinloze traditie?

  Amsterdam 2018

  Downloads

  PowerPoint presentatie Rene Kneyber rED Groningen 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Formatief handelen in de les

  Over formatief handelen bestaan veel misverstanden. Soms wordt er nog gedacht aan daadwerkelijke toetsen, maar ook aan nakijkwerk, administratie en geïndividualiseerde, gepersonaliseerde feedback. In deze sessie bespreken we waar formatief handelen wel over gaat en hoe je het eenvoudig en effectief kunt inzetten in de les.

  Functioneel toetsen en het langetermijn leren

  Veel leerlingen worstelen zich een weg door hun middelbare school heen door te ‘zweten, weten en vergeten’: vlak voor de toets spannen zich pas in, presteren tijdens de toets en zijn een paar dagen later alles weer vergeten. Veel scholen proberen dit te omzeilen door minder te gaan toetsen, maar hiermee lopen ze een aantal risico’s. In deze sessie bespreekt René Kneyber manieren waarop leerlingen door middel van toetsing wel aangemoedigd worden om te leren voor de lange termijn.

  De sluipende crisis

  Tien jaar na het beroemde rapport-Dijsselbloem is het nog steeds slecht gesteld met het onderwijsbeleid. De onderwijskwaliteit op tal van gebieden daalt of blijft gelijk. Allerlei recente pogingen om het onderwijs te verbeteren, zoals de rekentoets en het lerarenregister, strandden.
  Als verklaring voor dit falen wijst “Den Haag’ vaker dan niet de beschuldigende vinger naar besturen, scholen en leraren; zij zouden de reden zijn dat de overheid zijn ambities niet kan waarmaken. In deze presentatie pleit René Kneyber voor een ander
  perspectief. Hij laat zien hoe falend beleid besturen, scholen, leraren en leerlingen telkens tot mislukken verdoemt, en dat een gebrek aan lerend vermogen van de overheid hieraan ten grondslag ligt.

  Huiswerk – een zinloze traditie?

  In deze workshop bespreekt René Kneyber, docent wiskunde, auteur en lid van de Onderwijsraad, zijn perspectief op het thema huiswerk. Wat vertelt onderzoek ons over huiswerk en de effectiviteit ervan, en hoe kun je als leraar huiswerk effectief in (of eigenlijk) buiten de les inzetten?

  Toetsrevolutie: Naar een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs.

  Eind 2016 verschijnt het boek Toetsrevolutie over formatief toetsen. In deze workshop vertelt René Kneyber over wat formatief toetsen is, niet is, en wat de uitdagingen zijn voor de implementatie van formatief toetsen.

  BIO

  René Kneyber doceerde wiskunde en schreef een aantal invloedrijke boeken zoals Toetsrevolutie, Het Alternatief en Orde houden. Inmiddels traint hij leraren en adviseert scholen bij implementatietrajecten. Sinds 2015 is hij lid van de Onderwijsraad.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.