René Kneyber

Trainer & adviseur, Toetsrevolutie

Evenement

MATERIALEN

Video: Formatief handelen in de les

Groningen 2020

Video: Huiswerk – een zinloze traditie?

Amsterdam 2018

Podcast researchED Nederland 2021

De podcast gaan o.a. over zijn sessie Feedback – minder werk, meer resultaat

Downloads

PowerPoint-presentatie Rene Kneyber rED Groningen 2020

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Formatief handelen: van instrument naar ontwerp

Formatief handelen wordt gemakkelijk gezien als het gebruik van losse tools, zoals het inzetten van een Kahoot of een werkvorm met wisbordjes. Dit is echter onterecht. Formatief handelen komt pas echt tot zijn recht binnen een samenhangend onderwijsontwerp. René Kneyber & Valentina Devid laten zien hoe je van ontwerp naar instrument kunt gaan en waarom dit de basis moet vormen van professionalisering rond dit onderwerp.

Deze sessie wordt gegeven door René Kneyber en Valentina Devid.

Link naar boek

Formatief handelen: een nieuw model voor formatief toetsen

Formatief toetsen is in veel landen allang een begrip, maar in Nederland en Vlaanderen een relatief nieuw verschijnsel. Maar ondanks dat bijv. in Engeland het begrip al een tijdje rondwaart is de implementatie hiervan daar nog niet geslaagd. Een van de lessen die we kunnen leren uit contexten zoals Zweden of Engeland is dat het begrip ‘formatief toetsen’ verwarrend is voor leraren. Om dit op te lossen heeft René Kneyber gewerkt aan een nieuw model voor formatief toetsen (geheten ‘formatief handelen’). In deze workshop bespreekt de theorie en de praktijk van dit model.

Deze sessie werd gegeven door René Kneyber en Valentina Devid.

Motivatie in de les

Veel scholen kampen met motivatieproblemen van leerlingen. Leerlingen doen daardoor niet goed mee, geven te snel op of raffelen opdrachten met minimale inspanning af. Gelukkig is de motivatie van leerlingen geen vaststaand gegeven. Onderzoek biedt veel handreikingen om de motivatie van leerlingen te verbeteren. In deze workshop bespreken wat leraren wél, en vooral ook wat ze niet moeten doen.

Feedback – minder werk, meer resultaat

Over feedback bestaan heel wat misvattingen. Deze misvattingen zorgen ervoor dat leraren met de beste bedoelingen veel te veel tijd stoppen in iets wat te weinig oplevert. In deze sessie bespreekt René Kneyber, trainer en adviseur bij Toetsrevolutie en lid van de Onderwijsraad, de nieuwste wetenschappelijke inzichten over feedback, en hoe je met minder werk meer resultaat kunt behalen.

Deze sessie werd gegeven door René Kneyber en Valentina Devid.

Formatief handelen in de les

Over formatief handelen bestaan veel misverstanden. Soms wordt er nog gedacht aan daadwerkelijke toetsen, maar ook aan nakijkwerk, administratie en geïndividualiseerde, gepersonaliseerde feedback. In deze sessie bespreken we waar formatief handelen wel over gaat en hoe je het eenvoudig en effectief kunt inzetten in de les.

Functioneel toetsen en het langetermijn leren

Veel leerlingen worstelen zich een weg door hun middelbare school heen door te ‘zweten, weten en vergeten’: vlak voor de toets spannen zich pas in, presteren tijdens de toets en zijn een paar dagen later alles weer vergeten. Veel scholen proberen dit te omzeilen door minder te gaan toetsen, maar hiermee lopen ze een aantal risico’s. In deze sessie bespreekt René Kneyber manieren waarop leerlingen door middel van toetsing wel aangemoedigd worden om te leren voor de lange termijn.

De sluipende crisis

Tien jaar na het beroemde rapport-Dijsselbloem is het nog steeds slecht gesteld met het onderwijsbeleid. De onderwijskwaliteit op tal van gebieden daalt of blijft gelijk. Allerlei recente pogingen om het onderwijs te verbeteren, zoals de rekentoets en het lerarenregister, strandden.
Als verklaring voor dit falen wijst “Den Haag’ vaker dan niet de beschuldigende vinger naar besturen, scholen en leraren; zij zouden de reden zijn dat de overheid zijn ambities niet kan waarmaken. In deze presentatie pleit René Kneyber voor een ander
perspectief. Hij laat zien hoe falend beleid besturen, scholen, leraren en leerlingen telkens tot mislukken verdoemt, en dat een gebrek aan lerend vermogen van de overheid hieraan ten grondslag ligt.

Huiswerk – een zinloze traditie?

In deze workshop bespreekt René Kneyber, docent wiskunde, auteur en lid van de Onderwijsraad, zijn perspectief op het thema huiswerk. Wat vertelt onderzoek ons over huiswerk en de effectiviteit ervan, en hoe kun je als leraar huiswerk effectief in (of eigenlijk) buiten de les inzetten?

Toetsrevolutie: Naar een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs.

Eind 2016 verschijnt het boek Toetsrevolutie over formatief toetsen. In deze workshop vertelt René Kneyber over wat formatief toetsen is, niet is, en wat de uitdagingen zijn voor de implementatie van formatief toetsen.

BIO

Rene Kneyber is voormalig docent wiskunde, en schreef en vertaalde meer dan 15 boeken over onderwijs. Inmiddels is hij trainer en adviseur en kroonlid van de Onderwijsraad.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.