Martin Ringenaldus: Waarom ResearchED je meer oplevert dan het je kost

700 onderwijsmensen trokken afgelopen zaterdag op hun vrije dag vrijwillig naar het uitverkochte ResearchED in Nijkerk om te professionaliseren. Er stonden nog 300 onderwijsmensen op de wachtlijst. Andere onderwijsmensen geven aan dat ze prioriteiten stellen en daarom niet de vrije zaterdag aan schoolse zaken besteden. De keuze is een ieder vrij en we dienen elkaars keuze te respecteren.

Maar wat bezielt de mensen die wèl vrijwillig hun vrije zaterdag opofferen in plaats van die zaterdag met het gezin door te brengen? Dat doen ze niet zomaar, dus moet het hen veel meer opleveren dan het hen kost.

ResearchED kost je een vrije zaterdag. Een ticket kost € 65,- en een lunch € 11,- maar je kunt ook je lunch van huis meenemen. Dan komen er nog wat reiskosten bij. Een VO-leraar kan de kosten vanuit het persoonlijk professionaliseringsbudget van jaarlijks € 600,- betalen, dus dan kost het een VO-leraar per saldo alleen een vrije zaterdag.

En wat levert het op? Ten eerste krijg je een echte ResearchED goodiebag. Daarin zaten dit keer o.a. een hoogst interessante editie van het vakblad Didactief t.w.v. € 6,95 met daarin echte kwaliteitsartikelen over onderwijs en een notitieboek met harde kaft, handig voor alle aantekeningen die je er zou kunnen maken tijdens één van de vele sessies van topsprekers uit eigen land als Paul Kirschner, Anna Bosman, Kees Vernooy, Dominique Sluijsmans, Marita Eskes, René Kneyber, Erik Meester en Marcel Schmeier en topsprekers uit het buitenland als Pedro de Bruyckere, David Didau, Tom Sherrington, Oliver Caviglioli en Tim Surma, die je er kunt volgen. Als je als school één zo’n topspreker wilt inhuren ben je een behoorlijk bedrag kwijt. En hier, op ResearchED, kun je naar hartelust kiezen naar wie je wilt luisteren en dat alles voor slechts één vrije zaterdag! Daarnaast kun je persoonlijk in contact met al die sprekers komen en je boeken door hen laten signeren. En als je hun boeken niet hebt, kun je ze tijdens het evenement kopen.

Een groot voordeel dat op Twitter door bezoekers werd genoemd, is dat je op zo’n zaterdag veel meer leert dan tijdens de cursussen die je schoolleiding voor je heeft geselecteerd en waarvan je toch al twee of meer certificaten in je dossier had zitten. Alle auteurs van het boek ‘Wijze Lessen’ lichtten samen de twaalf verschillende bouwstenen voor een effectieve didactiek toe. Oliver Caviglioli legde uit hoe je je uitleg kunt versterken door gebruik te maken van ‘dual coding’. Daarnaast legde hij in een tweede sessie uit hoe je ‘dual coding’ gebruikt om de kennis voor je leerlingen effectief te organiseren. Dat kun je ook allemaal in zijn boek Dual coding with teachers lezen. Maar als je de sessies van deze sprekers bijwoont, krijgt de inhoud van hun boeken veel meer betekenis. Bovendien kun je hen daarover vragen stellen.

Bezoekers die ook actief zijn op social media, zoeken elkaar tijdens ResearchED op. Je kent elkaar al van Twitter en nu heb je de kans elkaar ook in levende lijve te ontmoeten. Het onderling respect en de waardering voor elkaar en elkaars werk is enorm. Waar je op school soms tegen muren oploopt en je onbegrepen kunt voelen, weet je jezelf op ResearchED temidden van al je onderwijsvrienden in een warm bad. De sfeer is beter dan uitstekend. Hoe kan het ook anders met zoveel enthousiaste onderwijsmensen die allemaal het beste onderwijs voor hun leerlingen nastreven en hier samenkomen om ècht te leren. Van topsprekers en van elkaar. Op ResearchED voel je je als leraar begrepen, gewaardeerd en gerespecteerd. Je gaat geïnspireerd en met veel energie weer naar huis. Die energie heb je hard nodig als je de volgende maandag weer met de onvolkomenheden van het systeem te maken krijgt.

Op ResearchED maak je nieuwe onderwijsvrienden. Je netwerk groeit er gestaag. En hoe leuk is het dan om elkaar bij een volgende editie weer terug te zien en van elkaar te horen welke stappen er sinds de laatste ontmoeting zijn gezet en welke resultaten dat heeft opgeleverd. Je denkt samen na over hoe het nog beter kan. En als je die ervaringen kunt delen met onderzoekers, krijg je een hele fijne wisselwerking en samenwerking. Onderzoekers leren beter te begrijpen wat er op de werkvloer gebeurt en hoe onderwijsonderzoek naar de werkvloer wordt vertaald en leraren leren de bevindingen uit onderzoek beter te begrijpen. Zo versterk je elkaar en word je blij van elkaar. En dat alles met steeds de leerlingen in het achterhoofd.

Vervolgens ga je met een groep onderwijsvrienden op de foto. Stuk voor stuk mensen met een echt hart voor onderwijs. Schoolleiders zouden deze leraren moeten koesteren (hoewel het niet uitsluitend leraren zijn die op de foto staan). Telkens als je naar die foto kijkt, denk je weer terug aan die dag en krijg je weer een stukje energie terug die je na afloop mee naar huis nam.

Eén bezoekster beschreef hoe ze na afloop in de trein emoties voelde opkomen als gevolg van alle warme ontmoetingen met onderwijsvrienden. Dit is wat ResearchED met onderwijsmensen doet: gelukkig laten voelen. Ik heb geen ego gezien. Iedereen is toegankelijk voor iedereen en praat met en luistert naar elkaar.

Vorig jaar bezocht ik het evenement, dit jaar was ik zelf spreker. En zo vergaat het meer collega’s. En dat biedt weer nieuwe mogelijkheden die je ook weer helpen om jezelf verder te ontwikkelen. Laat je niet tegenhouden om nieuw opgedane inzichten in je lespraktijk aan te brengen. Binnen de vier muren van het lokaal ben je zelf de baas en maak je je eigen onderwijs. Als je die ruimte bij jou op school niet krijgt, is het niet de juiste school voor je. Bij het huidige lerarentekort zijn er tal van mogelijkheden om een school te vinden die beter bij je past, waar je meer gewaardeerd wordt en waar het echt om goed onderwijs draait.

Door het groeiende succes van ResearchED komen er nu kleinere lokale ResearchEDs verspreid over het land. Dat is goed nieuws. Zo kunnen meer onderwijsmensen kennis maken met effectieve instructietechnieken en leerstrategieën en leren hoe je die naar je lespraktijk kunt vertalen. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar de inzichten die ik de afgelopen jaren heb verworven door het bezoeken van dit soort evenementen en het lezen van de nodige onderwijsboeken, hebben van mij een betere leraar gemaakt. Het effect voor mij is verminderde werkdruk, meer plezier in mijn werk, een beter contact met mijn leerlingen. Het effect voor de leerlingen is beter onderwijs waarbij ongeacht de thuissituatie in principe elke leerling de leerdoelen kan halen en tot fraaie prestaties kan komen.

ResearchED levert je voor je vrije zaterdag ontzettend veel op. Hoe meer je er geeft des te meer je zult ontvangen. Het gevoel dat je van zo’n evenement mee naar huis neemt, is niet in woorden uit te drukken. Dat moet je ervaren. En wat ben ik Jan Tishauer dankbaar dat hij dit evenement, dat als een grassroots beweging begon, naar Nederland heeft gehaald. 28 maart 2020 volgt de eerste editie in België. En daar zal ik weer van de partij zijn. Dan investeer ik weer een vrije zaterdag in warme ontmoetingen, energie, inspiratie en een gelukkig gevoel.


Geschreven door Martin Ringenaldus. Het origineel blog is hier te vinden.