Leren met Artificial Intelligence en ChatGPT: de nieuwe onderwijsrevolutie

Josien Boetje
Martijn Koops

Omschrijving

Leerlingen die letterlijk vertalingen van Google Translate als opdracht inleveren of een verslag van copy-pasten van internet, daar leren leerlingen natuurlijk weinig van.

Tegenwoordig kun je plagiaat zelfs nauwelijks meer traceren, omdat je AI-toepassingen zelfs samenvattingen en gehele essays kunt laten schrijven. Dit verandert de kijk op huiswerk en toetsing radicaal. Maar die nieuwe technologie biedt ook kansen om het leren van leerlingen te bevorderen, mits we het op de juiste manier inzetten. In deze sessie verkennen we samen de mogelijkheden van AI voor het onderwijs, zien we verschillende toepassingen (waaronder ChatGPT) en gaan we met elkaar in dialoog over welke strategieën en competenties leerlingen nodig hebben om hun leren te reguleren met AI.

Downloads

Podcast

Onderzoeker Didactiek van Digitale Geletterdheid
Hogeschool Utrecht / Open Universiteit

Josien Boetje is een toegewijde docente, onderwijskundige en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht.

Ze ontwikkelde de LLEARN module ‘Cyclisch werken aan woordenschat’, won met haar woordenschatmethode de Onderwijs Top Talent Prijs 2018 en is auteur van de succevolle lesmethode Arabisch Yalla Yalla!

Momenteel doet Josien promotieonderzoek naar de didactiek van Digitale Informatievaardigheden. Ze blogt ook over die onderwerp op www.josienboetje.com/blog en geef ze les over Digitale Geletterdheid bij Instituut Archimedes, de tweedegraads lerarenopleiding van de HU. Ook is ze actief binnen het project Digitale Geletterdheid, waarin ze samen met haar collega’s de lerarenopleiding klaar wilt stomen voor het curriculum van de toekomst. Dit doet ze onder andere via de podcast DigiSnacks, waar Josien de luisteraar meeneemt in praktische manieren om Digitale Geletterdheid te integreren in de vakles.

 

Hogeschooldocent
Hogeschool Utrecht

Martijn Koops is de auteur van meerdere boeken over Gamedidactiek en kent als geen ander de kracht van spellen als communicatiemiddel. Iedere boodschap vraagt om een ander soort spel. Als Gamedidacticus houdt Martijn ervan om games te ontwerpen voor uiteenlopende toepassingen. Overal ziet hij mogelijkheden om games in te zetten, en hij deelt deze kennis graag; met iedereen die het maar wil horen. Koops is ervan overtuigd dat de wereld er baat bij heeft als we in onze communicatie vaker gebruik maken van de games. Zo kunnen we niet alleen begrippen en kennis maar ook ervaringen en bewustzijn op een gestructureerde manier delen.

Ga naar de bovenkant