Onderzoeker Didactiek van Digitale Geletterdheid
Hogeschool Utrecht

Josien Boetje

Josien Boetje is een toegewijde docente en onderwijskundige met een passie voor ICT. Josien zoekt steeds het grensvlak tussen onderwijs, onderzoek en innovatie. Ze ontwikkelde de LLEARN module ‘Cyclisch werken aan woordenschat’, won met haar woordenschatmethode de Onderwijs Top Talent Prijs 2018 en is auteur van de succevolle lesmethode Arabisch Yalla Yalla! Momenteel doet Josien promotieonderzoek naar de didactiek van Digitale Geletterdheid, met informatievaardigheden in het bijzonder.

Expertise: Digitale didactiek, digitale geletterdheid, curriculumontwerp, onderwijskundige, arabisch, taaldocent

Sessiearchief

,

Omschrijving

Leerlingen die letterlijk vertalingen van Google Translate als opdracht inleveren of een verslag van copy-pasten van internet, daar leren leerlingen natuurlijk weinig van.

Tegenwoordig kun je plagiaat zelfs nauwelijks meer traceren, omdat je AI-toepassingen zelfs samenvattingen en gehele essays kunt laten schrijven. Dit verandert de kijk op huiswerk en toetsing radicaal. Maar die nieuwe technologie biedt ook kansen om het leren van leerlingen te bevorderen, mits we het op de juiste manier inzetten. In deze sessie verkennen we samen de mogelijkheden van AI voor het onderwijs, zien we verschillende toepassingen (waaronder ChatGPT) en gaan we met elkaar in dialoog over welke strategieën en competenties leerlingen nodig hebben om hun leren te reguleren met AI.

Downloads

Podcast

Omschrijving

Aan het begin dit nieuwe schooljaar is een start gemaakt met de ontwikkeling van kerndoelen digitale geletterdheid. Een van de deeldomeinen hiervan is informatievaardigheden. Het idee is dat deze doelen geïntegreerd onderwezen gaan worden over de verschillende vakken heen. Maar over hoe je dat nou effectief onderwijst is nog weinig bekend.

In deze sessie neem ik jullie mee in mijn onderzoek naar een effectieve didactiek voor informatievaardigheden. Wat verstaan we eigenlijk onder informatievaardigheden? Wat voor gedrag en houding laat een informatievaardige leerling zien? En hoe kunnen we deze vaardigheden aanleren in de context van een vakles?

Aan het eind van de sessie heb je een beter beeld bij wat informatievaardigheden precies inhoudt en heb je inspiratie opgedaan over hoe je informatievaardigheden aan de hand van interactieve werkvormen en opdrachten kunt integreren in jouw les.

Preview

Ga naar de bovenkant