Onderzoeker Didactiek van Digitale Geletterdheid
Hogeschool Utrecht / Open Universiteit

Josien Boetje

Josien Boetje is een toegewijde docente, onderwijskundige en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht.

Ze ontwikkelde de LLEARN module ‘Cyclisch werken aan woordenschat’, won met haar woordenschatmethode de Onderwijs Top Talent Prijs 2018 en is auteur van de succevolle lesmethode Arabisch Yalla Yalla!

Momenteel doet Josien promotieonderzoek naar de didactiek van Digitale Informatievaardigheden. Ze blogt ook over die onderwerp op www.josienboetje.com/blog en geef ze les over Digitale Geletterdheid bij Instituut Archimedes, de tweedegraads lerarenopleiding van de HU. Ook is ze actief binnen het project Digitale Geletterdheid, waarin ze samen met haar collega’s de lerarenopleiding klaar wilt stomen voor het curriculum van de toekomst. Dit doet ze onder andere via de podcast DigiSnacks, waar Josien de luisteraar meeneemt in praktische manieren om Digitale Geletterdheid te integreren in de vakles.

 

Expertise: Digitale Geletterdheid, Informatievaardigheden, Didactiek

Sessiearchief

Omschrijving

Als onderdeel van digitale geletterdheid zijn digitale informatievaardigheden essentieel.
Leerlingen worden verwacht zelfstandig kennis te construeren door informatie uit online bronnen te zoeken, te evalueren en te verwerken. Het internet is een van de belangrijkste bronnen van informatie voor leerlingen geworden. De meerderheid van de leerlingen (>87 procent) gebruikt het internet als primaire bron om informatie voor essays, presentaties en andere school gerelateerde taken te verzamelen.

Maar leerlingen leren deze vaardigheden niet vanzelf, en hebben hier expliciete instructie voor nodig.
In deze sessie bespreken we 5 evidence-informed ontwerpprincipes voor het onderwijzen van digitale informatievaardigheden.

,

Omschrijving

Leerlingen die letterlijk vertalingen van Google Translate als opdracht inleveren of een verslag van copy-pasten van internet, daar leren leerlingen natuurlijk weinig van.

Tegenwoordig kun je plagiaat zelfs nauwelijks meer traceren, omdat je AI-toepassingen zelfs samenvattingen en gehele essays kunt laten schrijven. Dit verandert de kijk op huiswerk en toetsing radicaal. Maar die nieuwe technologie biedt ook kansen om het leren van leerlingen te bevorderen, mits we het op de juiste manier inzetten. In deze sessie verkennen we samen de mogelijkheden van AI voor het onderwijs, zien we verschillende toepassingen (waaronder ChatGPT) en gaan we met elkaar in dialoog over welke strategieën en competenties leerlingen nodig hebben om hun leren te reguleren met AI.

Downloads

Podcast

Omschrijving

Aan het begin dit nieuwe schooljaar is een start gemaakt met de ontwikkeling van kerndoelen digitale geletterdheid. Een van de deeldomeinen hiervan is informatievaardigheden. Het idee is dat deze doelen geïntegreerd onderwezen gaan worden over de verschillende vakken heen. Maar over hoe je dat nou effectief onderwijst is nog weinig bekend.

In deze sessie neem ik jullie mee in mijn onderzoek naar een effectieve didactiek voor informatievaardigheden. Wat verstaan we eigenlijk onder informatievaardigheden? Wat voor gedrag en houding laat een informatievaardige leerling zien? En hoe kunnen we deze vaardigheden aanleren in de context van een vakles?

Aan het eind van de sessie heb je een beter beeld bij wat informatievaardigheden precies inhoudt en heb je inspiratie opgedaan over hoe je informatievaardigheden aan de hand van interactieve werkvormen en opdrachten kunt integreren in jouw les.

Preview

Ga naar de bovenkant