Differentiëren als complexe leerkrachtvaardigheid

Marieke van Geel
Trynke Keuning

Omschrijving

Verschillen tussen leerlingen in de klas worden steeds groter, het belang van differentiatie wordt meer benadrukt. Maar wat is differentiëren precies? Wat maakt het moeilijk? Welke kennis en vaardigheden heeft een leerkracht nodig? Maakt het uit of je ’traditioneel’ lesgeeft uit een boek, waarna de leerlingen hun verwerkingsopgaven in een (werk)schrift maken, of dat je Snappet, GynzyKids of andere adaptieve software gebruikt? En hoe kun je je differentiatievaardigheid vergroten?
Door deze workshop bekijk je differentiëren vanuit verschillende perspectieven en krijg je meer inzicht in de complexiteit van differentiatie. Daarnaast geven we praktische handreikingen voor het verbeteren van je eigen differentiatievaardigheid.

Downloads

Universitair Docent & Onderzoeker
Universiteit Twente & Hogeschool KPZ

Marieke van Geel volgde naast haar werk als leerkracht de master onderwijskunde. In 2016 promoveerde ze bij de Universiteit Twente en werkt hier inmiddels als universitair docent. Daarnaast is ze verbonden aan het Kennis- en Innovatiecentrum van Hogeschool KPZ. Marieke doet onderzoek naar (het verbeteren van) leerkrachtgedrag in primair, voortgezet en hoger onderwijs.

Samen met Trynke Keuning en Cindy Smienk-Otten schreef Marieke het boek “Differentiëren in 5, 4, 3… “.

Associate Lector
Hogeschool KPZ

Trynke Keuning is associate lector ‘Interprofessioneel samenwerken voor kansrijke ontwikkeling’ bij het Kennis- en Innovatiecentrum van Hogeschool KPZ. Haar onderzoek richt zich op hoe professionals in het domein kind en educatie effectief kunnen samenwerken om het onderwijs in zowel het basis- als speciaal onderwijs optimaal af te stemmen, en hoe (startende) professionals hier het beste op kunnen worden voorbereid.

Ze is mede-auteur van het boek ‘Differentiëren in 5, 4, 3…’ (samen met Cindy Smienk-Otten en Marieke van Geel) en mede-ontwikkelaar van het ADAPT-instrument, waarmee wetenschappelijke inzichten over differentiatie in het basisonderwijs zijn vertaald naar praktische handreikingen voor leraren.

Ga naar de bovenkant